Капама
Ова е едно од најубавите пролетни јадења, ама е сосем нефотогенично, па се размислував дали да го напишам рецептот по кој јас го правам. Сепак, еве....
Во едно тенџере ставете го месото, додајте вода колку да го покрие и варете го на среден оган додека месото не почне да пага од коските. Извадете го месото на страна.
Спанаќот добро измијте го во неколку води.
Младиот кромид исечете го на кругови, заедно со еден дел од зелените перца. Лукот протиснете го.
Во керамичка тава ставете ги лисјата спанаќ. Додајте го оризот, сол, бибер, црвениот пипер и изронетата коцка за супа. Прелејте со неколку лажици од врелата вода во која се вареше месото за да завени спанаќот, па измешајте. Одозгора распоредете го месото.
На среден оган на маслото запржете ги кромидот и лукот па прелејте преку содржината во тавата.
Печете во загреана рерна на 180 - 190 Ц со повремено промешување, некаде околу 2 часа додека течноста скоро сосем не се редуцира, а содржината на тавата не стане мека, да се топи во уста. При крајот не мешајте, за да се фати коричка по површината.
Послужете со кисело млеко.
Лиценца: Сите права се задржани
TetkaBiberche ima pravo, bas e fotogenicno jadenjevo, slikite se super! :)
Mozi i so telesko meso, ama krevki delovi, muskul na primer i podolgicko varenje :)
Daniela, ova jadenje, barem kolku jas znam, e Turska kapama, i da, so jagnesko se pravi, ama pak Grckata kapama e nesto sosema drugo, kako gulas od pilesko meso sto se sluzi so ozo ili druga sitna testenina, a pak Bugarskata e so kisela zelka, oriz i nekolku vida meso na kocki vo nea, duri i kobasici... I sega odi snajdi se :))))) E ima edno isto, site vo zatvoren zemjen sad se pravat i dolgo se pecat na tivko vo rerna :))