Солен ролат од праз и мелено месо
Прво на малку масло се запржува празот, се додава месото и се зачинува.
Се трга од оган, се додава 1 јајце и урдата. Убаво се соединува.
Сега од 2-3 кори се прави подлога каде ќе биде ставен ролатот.
Се прскаат со кашичката.
Сега на страна се зема една коричка се попрскува со кашичката, на крајот се става од филот и се витка ролатче.
На ваков начин треба да се направат 6 ролатчина.
Се редат прво 3, се премачкуваат со кашичка, па 2, пак се премачкуваат со кашичка и најгоре се става едно ролатче.
Вака наредени едно врз друго се ставаат на подлогата.
Убаво се завиткуваат и се формира пирамида.
Се премачкува со кашичката, се наросува со сусам и се печи.
Се лади, па се сечи на парчиња.
До колку ви останат кори и фил, можите да направите пирамида од 4, па 3, па 2, па 1 ролат.
Многу подекоративно е со спанаќ, но во моментот немав.
Пробајте, вкусно е и декоративно.
Лиценца: Сите права се задржани
Комбинација месо со сирење за мене останало како впечаток дека ретко кој меша, барем додека растев. Особено се сеќавам како кога еднаш барав сирење а имало свинско печење, татко ми, кој обично не ни се мешал никогаш што и како да јадиме ми рече дека тоа никако не оди, па мене веројатно потсвесно ми останал впчаток таков. (баш ќе го прашам зошто :) ) А и еднаш ќе мора да пробам ваква комбинација сепак ;)
Еднаш пробав една луда комбинација на пица со мелено месо, сирење и зачини, преубаво нешто.