Испечати

Солен ролат од праз и мелено месо

Солен ролат од праз и мелено месо

Состојки

  • 500 гр готови кори за гибаница
  • за фил потребно е
  • 2 страка сецкан праз
  • 200 гр мелено месо
  • 150 гр урда
  • 1 јајце
  • 1/2 лажиче бибер
  • 1/2лажиче зачин
  • за кашичка за премачкување потребно е
  • 1/2 квасец
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 1/2 лажиче сол
  • 3 лажици масло
  • 200 мл млеко
  • 50 мл кисела вода
  • 2-3 лажици брашно

Подготовка

Прво на малку масло се запржува празот, се додава месото и се зачинува.
Се трга од оган, се додава 1 јајце и урдата. Убаво се соединува.
Сега од 2-3 кори се прави подлога каде ќе биде ставен ролатот.
Се прскаат со кашичката.
Сега на страна се зема една коричка се попрскува со кашичката, на крајот се става од филот и се витка ролатче.
На ваков начин треба да се направат 6 ролатчина.
Се редат прво 3, се премачкуваат со кашичка, па 2, пак се премачкуваат со кашичка и најгоре се става едно ролатче.
Вака наредени едно врз друго се ставаат на подлогата.
Убаво се завиткуваат и се формира пирамида.
Се премачкува со кашичката, се наросува со сусам и се печи.
Се лади, па се сечи на парчиња.
До колку ви останат кори и фил, можите да направите пирамида од 4, па 3, па 2, па 1 ролат.
Многу подекоративно е со спанаќ, но во моментот немав.
Пробајте, вкусно е и декоративно.