Пиле во тесто (Јубилеен 1200-ти рецепт)
Овој јубилеј ќе го одбележам со една анегдота. Постојано има муабети од моите домашни дека во нашето семејство се готват превкусни рецепти и дека треба да отвориме некоја пекара или слаткара. На тоа сопругот ќе каже „Вале, ти си имаш шест постојани муштерии, нели ти е доволна оваа бројка на постојани дегустатори кои уживаат во твојата храна, со тенденција да се и веќе се зголемува бројката....Едвај за нив постасуваш да зготвиш...Ако пак толку сакате на влез на кујна ќе ставиме име на пекарата и ќе почне мајка ви да ви наплаќа“....хахахахаха
Значи тоа е, готвам со љубов за моите најблиски!
А каде сте во муабетов сите вие што го читате ова? Па зготвеното несебично го споделувам со вас мили мои и тоа со години наназад! Секој рецепт е внимателно одмерен, запишан, фотографиран и споделен со сите вас.
Примете топли прегратки и уште еден вкусен рецепт од мојата кујна!
Ви благодарам и на вас, тимот на Мои рецепти, затоа што знаете како да не мотивирате да подготвиме некој поинаков рецепт и постојано ни давате предлози и идеи кои ние се обидуваме да ги реализираме. Ве поздравувам!
А сега за рецептот...
Конечно да подготвам и солен јубилеен рецепт. Секој досегашен јубилеј го одбележував со некоја нова торта, ама еве ме сега со рецептов кој е превкусен. Вака подготвеното пиле е со сочно и ровко месо и тесто кое го кршиме и со него макаме од путер течноста што ни е во тавчето.
Нека ви е на здравје!
Подготовка
1. Пилето го зачинуваме по вкус со сол, мешан сув зачин, кари, бибер, буковец сл. Во внатрешноста на пилето во празнината исто ставаме зачини како рузмарин, оригано и сол. Го оставаме по можност да отстои неколку часа.
2. Пред да го завиткаме во тесто му ставаме путер до 250 грама во стомачната празнина. Колку путер ќе ставиме зависи од големината на пилето. За да се завитка во тесто го легнуваме на стомак со копанчињата надоле. Го ставаме во плех кој е набрашнет и добро е да не е многу поголем од пилето, на пример да има простор до 3 см од пиле до ѕидовите на садот.
3. Тестото го замесуваме како леб, на меко замесен. Го расукуваме во големина за да го опфати целото пиле, на пр. со дебелина од 1 см. Го ставаме пилето, го виткаме во тесто и го ставаме во тавата за печење. Го печеме во загреана рерна додека да порумени кората на тестото па ставаме во тавчето два прста топла вода. Ја намалуваме температурата на 180 степени и продолжуваме со печење, со тоа што од течноста се прелева тестото. Откако ќе поцрвени тестото ја намалуваме температурата на 150 степени.
4. Постапката на прелевање од истата течност се повторува на секој 13 до 15 мин. А ако се намали течноста (испари) се додава, важно е до крајот на печењето да остане најмалку 1 прст течност (впрочем поголем дел од течноста е стопениот путер со кој го полневме пилето). Го оставаме да подизлади, па си кршиме од тестото, си макаме од путер-софтот и си кршиме мевца од пилето.
Забелешка
Ако ви е помало пилето, на пример околу 1 кг треба тестото да го направите со помалку брашно, од 300 до 400 грама.
Исто така путер ставаме помалку ако ни е помало пилето, може од 1/2 до 1/3 од путерот да се стави.
Лиценца: Сите права се задржани
Прекрасен јубилеен рецепт ни претстави Вале.
Твојата ризница на рецепти знам дека е голема и чекам уште многу убави нешта да ни презентираш од твојата кујна.
Честитки од срце, уживај во твојот ден, и гордеј се на оваа огромна бројка на споделени рецепти тука.
Те гушкам и те поздравувам од ♥️
Ти благодарам на честитките!
Те гушкам и јас, силно и од срце!
Мило ми е и на мене што му дојде редот и на овој рецет достојно да се претстави и тоа како јубилеен!
Взаемни ни се чувствата, секој готвач си носи посебен шмек и шарм на странава.
Ти благодарам за желбите и се надевам и јас на понатамошна дружба со садовите, состојките и апаратот за фотографирање:):):)
Во врска со рецептот, да ти кажам и јас бев скептик кога го подготвував, ама само следи ги чекорите и на крајот ќе излезе совршен ручекот:)
Живи и здрави и дружбата е неминовна!
Ти благодарам Бетче! Се зголемува бројкава, ден за ден и оп јубилеј:)
Во пекарата си добредојдена, еве се запролетува, терасичка, дворче, ќе држиме растојание и ќе се апне нешто вкусно:)
вакво време во дворче со вкусна храна и лепо друштво е врв :*
Рецептот е прекрасен, верувам и превкусен.
Поздрав и секое добро ти посакувам!
Па и вака бива голем јубилеј, прекрасна идеја, прекрасна подготовка и неминовен супер вкус.
Јас уште пет години нема да те стасам со бројкава, ама ти се радувам што си ваква каква што си, уникатна и неповторлива.
Ако се преселам некогаш во Скопје, имај ме на мукает за во пекарата ха, ха ... и како муштерија и како персонал ако притреба ха, ха...
Те поздравувам многу и ти посакувам уште многу јубилеи ♥️♥️♥️
Ако и се намерачам јас на идејата за пекара, нема бегање...туку не сум се решила! А за помошници имам еден куп почнувајќи од сестра ми, па еве ти, Кате верувам ќе се пријави...хахаххахаха...Поздрав !
Честитки мила Вале за 1200 рецепти кои несебично ги сподели со нас.Ова пиленцево,убаво си го залепила,ми се допадна цела постапка. Штом има за макање,идам )))
Капа долу, секој твој рецепт посебна приказна <3
Твојата анегдота ми е добро позната...хахха...јас со по две мениа сум секојдневно, едно за нас повозрасните, а едно за дечките, по нивен режим :-)
Ти посакувам уште многу, многу прекрасни рецепти и јубилеи и готвење за што побројна фамилија <3
А, ручеков ептен мераклиски, гурмански :-)
Секое добро и поздрав :-)
Драго ми е дека ти се допадна рецептов и те поздравувам!
Ja i ne znam so da ti kazam vekje....cestitki i poklon do zemja za se sto ni prikaza dosega, a znam deka ke sleduvaat uste mnogu ubavini.
Davaj sega pileto vamu :)))
Ти благодарам Кате!!! Дај Боже да сме здрави и живи и да се имааа, да се јадеее:):):)
Ti si posebna prikazna ovde i nema sto da doturam ili zabiberuvam pred se siris ubava gotvacka atmosfera prosledena so mnogu ljubov...i taa ljubov ne bi bila taka pozitivno prifatena dokolku ja nemas podrskata sekako od tvoite najbliski koi ti se verni degustatori..
Ti posakuvam uste mnogu jubilei ovde sekako i mnogu pricini za slavenje zosto ti toa go zasluzuvas♥️
Ти благодарам на убавите зборови! Ептен ме совлада сега со емоции!
А бе „причам ти причу“ сум ти ја...хахахаха, што би рекле Северниве соседи наши:):):):)
Фала ти за желбите, дај Боже сите да имаме уште многу Јубилеи за славење!
А рецептот совршен , да ти признаам ако доцна би каснала да е до мене хехе
Честитам за јубилејот и буквално лиги ми течат хахахахаха
...хахаха...знаеш ти што е вкусно, затоа!...:):):)
Колку убав јубилеј и колку прекрасен рецепт сподели со сите нас тука. Капа доле за твојата умешност од која можат да учат и многу светски професионални готвачи.
Овој богат и сочен рецепт е само сведок за тоа колку ти и твоите вешти раце можат со леснотија да приготват секави рецепти, од твоите вкусни специјалитети со тесто, потоа некоја грандиозна торта, па се до професионално подготвено месо на оваков начин.
Сакаме да ти се заблагодариме што си дел од оваа приказна долг период, и да ти го честитаме овој прекрасен јубилеј. Затоа ти подаруваме 4во1 Delimano Four Seasons Готвач.
Сигурни сме дека одлично ќе се вклопи во твојата кујна и дека со помош на овој производ ќе ни подготвуваш уште многу вкусни задоволства.
Тимот на Мои Рецепти.
Мојата приказна овде ја започнав пред неколку година и таа се уште се раскажува. За тоа сте виновни вие, моите драги фанови и моите пријателки што ги запознав овде на МР од кои некои ми се сеуште виртуелни, ама сепак срдечни и драги. Приказната си тече со истиот ентузијазам, со истата љубов за готвење и споделување рецепти, со истата дружба помеѓу готвачите, како да секој рецепт што го објавувам овде да ми е прв.
Ви благодарам за убавите зборови (нема да се вообразам иако многу ми годат :):):)) од срце!
Ви благодарам и за прекрасниот подарок кој верувам дека е многу практичен и на кој веднаш ќе му го најдам соодветното место во кујната:)
Ве поздравувам и се дружиме и понатака!