Васина торта (стар рецепт) јубилеен 1300ти рецепт
Не се сеќавам дали воопшто како мала сум ја пробала оваа популарна класика која оваа година гледам повторно е често правен десерт. Значи, за мене е прв пат. Решив дека е редно и јас да ја пробам, но како со тек на време се вршеле варијации, оригиналниот рецепт е оној кој е најтраган. Така, пред неколку месеци мојата пријателка Рози го сподели рецептот од нејзиниот кувар книга „Мој кувар и советник“ издаден некогашната 1952, што значи уште пред моето време, па претпоставувам дека овде го доловуваме оригиналот на Кралицата на тортите.
Би ви ја препорачала оваа торта во зима заради јајцата во филот, но не би се осмелила сепак. Верувајте, толку е вкусна што прашање е дали ќе прележи една ноќ во фрижидерот.
Во прилог на горенапишаното, вложениот труд, внимание и скокотлива радост додека ја спремав, која се опавда со секој залак, се решив јубилејната бројка да ја одбележам баш со неа, посебно дека рецептот датира од многу одамна кога веројатно е блиску ако не и оригиналот.
Сето ова ќе го споредам со задоволството и радоста што сиве овие години сум дел од ова место со прекрасни рецепти, дружби, другарувања и баш такво скокотливо задоволство со секој објавен рецепт кој пружа задоволство доколку е прифатен, пробан, забележан... Нашето катче Мои Рецепти е местото каде стануваме покреативни и посмели во кујната, местото со најмногу рецепти, местото кое секогаш ќе се листа за идеја за готвење, местото во кое сум дел и јас и еве денес ја славиме јубилејнната бројка на споделени рецепти со многу внимание, време и љубов. Нека трае уште долго, долго, нека се нижат рецептите, дружбата и убавите моменти. Да сте ми живи, здрави и убави!
Подготовка
1. Изматете ги белките со прстофат сол.
Во друг сад изматете ги кремасто и густо жолчките и шеќерот.
Потоа додадете ги брашното и мелените бадеми миксирајќи со најмалата брзина на миксерот и на крај, рачно измешајте го снегот од белките.
2. Ставете ја тортата во калап бр 26 претходно намрсен и посипан со брашно и печете на 160С околу половина час (проверете со чечкалица)
3. Млекото со шеќерот и оревите ставете го на средна температура на рингла и мешајте додека не испуштат арома оревите. Потоа тргнете го на страна да се лади.
Посебно изматете ги жолчките со шеќерот до убава крем структура и измешајте ги со оладените ореви (тука е постапката опишана со живи жолчки, но ако стравувате дека не ви се свежи јајцата, тогаш слободно изматете ги на пареа).
4. Во филот додадете ја кората и сокот од портокалот и стопеното чоколадо за готвење.
Посебно изматете го маслацот/путерот и додадете го во филот.
Со овој фил се премачкува кексот одозгора.
5. Водата и шеќерот за шамот ставете ги да вријат малку погусто отколку за слатко.
Во меѓувреме започнете да ги матите белките. Кога ќе станат снег и шербетот ја достигнал густината, така врел пополека со матење додавајте го во снегот од белки, при што претходно садот ќе го сместите врз друг сад и ќе го работите овој процес на пареа. Кога ќе го дотурите шербетот, тргнете го садот од пареа и матете додека шамот не олади.
6. Со него премачкајте врз филот со ореви и украсете со свежи или зашаќерено овошје, перли или било што по ваша желба.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Супер избор на рецепт за супер повод, честитки за јубилејниот 1300-ти рецепт.
имено, тоа што рецептот датира од кувар од далечна година, ме наведе да ја сместам во јубилејните, знаејќи дека често се прашува за рецепт поблизок до оригиналот.
фала ти :*
Тортата знам дека е многу вкусна, убава, ја правам и ја имам постирано и јас тука, полн погодок за ваков јубиљел!
Да ти се множат убавите рецепти, кои со задоволство и со посебно внимание секогаш ги читам <3
фала ди на убавите зборови, нека ни се множат убавите рецепти на странава и радоста со постигнатите јубилеи на сите нам
Нека се множат рецептите на странава иако знам дека ти го можеш тоа, ти си неисцрпна ризница...
Радувај си се, зашто и јас ви се радувам вам на многуте рецепти, како и на моите...
Честитки од срце.
Нека ви е на здравје оваа убавица, а тебе те чекам со следниот рецепт )))
Brojka boli grava. Sekoja cest Bosice,da si zia i zdrava i da mnozis uste mnogu jubilei.
Kreativnosta tvoja e prepoznatliva i so kejf gi sledam tvoite ubavini od kujnata.
A ova torte i jas go nemam napraveno,mozda sum go provala nekade ne se sekjavam.
Aj ziveli :)
тортава според мене има три „емоции“, мислиш дека е едноставна, а не е, мислиш дека е тешка за јадење, а те повикува за брзо да посегнеш по уште едно парче и мислиш дека ќе прескокниш некој слој во јадењето, но едноставно совршена е кога ќе ги имаш сите три во устата :)))
фала ти и живели, за убавите нешта!
Neka se nizat uste recepti od tvojata kujna.
Neka vi e na zdravje ovaa ubavica.
Neizbezna bese na sekoe slavje vo nasiot dom dodeka bev dete.
Cesto i jas ja pravam, mnogu ja sakam, iako vo mojot orginalen recept stoi orev, mesto badem. Iiiiii kako sto treba, kako i kaj tebe isklucivo puter, nikako margarin da se stavi.
Veruvam i tvojata bila odlicna.
Ubav den imaj
Pozz
фала ти за вниманието и убавиот коментар, недостигаш :*
фала ти за прекрасните зборови и што се јави барем во коментар тука. недостигаш и ти со твоите убави презентации и рецепти. се надевам дека уживаш во пензионерските денови во добро здравје и радости со блиските
Vodam inat sama so sebe
Imam folderi so preku 50 gotovi recepti vo momentov, no......
Mn raboti ne Mi se dopagaat vo momentov
Davav predlozi, sugestiiii....
I znaes deka od dusa i srce davav del od sebe za ovaa strana, kako i mnogu drugi clenki
No fidbek....???
Stranava e ostavena sama na sebe
So ke i dade Gospod.
Duri i lektorski ne se sreduvaat receptite
Toa e moe mislenje samo, ne znaci deka sum vo pravo
Pozz Ubav den imaj
Незимерно сме благодарни што те имаме како член во нашата заедница, во која придонесуваш, не само со своите превкусни рецепти, туку и со својот ведар дух, кој се проткајува низ сите коментари, бодрејќи ги и славејќи ги рецептите на останатите членови. И тоа навистина нè плени. Твоите рецепти нè освоија од прва, не само заради изгледот туку и заради симфонијата од вкусови, во секој од нив. За тоа сме ти благодарни
И бидејќи секој јубилеј ни значи премногу,сакаме да го прославиме заедно со тебе. Затоа одлучивме за твојот несебичен и континиуиран придонес кон нашата страница и кон заедницата, секако инспирирани од твојот јубилеен рецепт, да ти подариме Dolcevita 2во1 Скара и тостер.
Супер практичен кујнски апарат, за кој, не се сомневаме дека одлично ќе се вклопи во твојата кујна и дека ќе го искористиш во подготовка на вкусни и несекојдневни рецепти за твоето семејство.
Ти посакуваме уште многу рецепти и уште повеќе јубилеи!
Тимот на МоиРецепти
Ме радува секој излезен рецепт, секој пишан коменар, и комплетно секое дружење овде на странава која веќе години е моја база како и на добар дел од членките. Би ме радувало и ако успееме да направиме една збиранка каде сите на куп убаво ќе се подружиме и видиме :)
Ви благодарам и за прекрасниот подарок, кој секако ќе има одлчина примена во мојата кујна :) Па уште со функција 2 во 1, ах, перфекција!
Во добро здравје и расположение, до идните вкусни рецепти на странава, живели! :)