Лиснати триаголници
1. Млекото малку се загрева, се двои 100 мл. и внатре се ставаат двата квасеца и една лажица шеќер се разматува убаво и се чека 10 мин. квасецот да стаса.
2. Во сад за месење се става брашното се става 1 лажица сол, стасаниот квасец и сите други состојки и се замесува тесто кое не се лепи за раце. Не треба многу да се меси затоа што тестото ќе стане жилаво.
3. Се покрива со крпа и се остава на топло 1 час.
4. Во меѓувреме го подготвуваме филот.
Маргаринот го матиме заедно со жолчките, а во друг сад го дробиме сирењето или (саламата и кашкавалот ги рендаме или ситно ги сечкаме)
5. Стасаното тесто го делиме на 2 или 3 дела во зависност од тоа колкави сакаме да ни бидат тријаголниците помали или поголеми и маргаринот го делиме на исто толку делови и на набрашнета работна маса развлекуваме правоаголна кора со дебелина од 3 мм.
6. По целата површина се мачка со маргаринот и се става од филот.
7. Кората се завиткува во ролат и се сече на триаголници.
8. Триаголниците се ставаат во намастена тава и се оставаат така да седат 10 мин.
9. Пред печење се премачкуваат со белки или со жолчка разматена со малку млеко се посипуваат со сусам, ким и се ставаат да се печат во загреана рерна на 200 Ц. додека не добијат убава боја.
....Јас ги направив пола со сирење пола со печеница и кашкавал и не знам кое е повкусно и двете варијанти ми се убави...
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Gi pravam mnogu cesto. Eve ti slikicki Maja
Odlicen recept, Maja
prekrasni:)
eve slicni i od mene