Водата се става да зоврие со солта. Во зовриената вода се истура јуфката и се вари 15 минути. Од како водата ќе се впие се додава и млекото и целата јуфка се истура во тава за печење. Кон јуфката се додава маргаринот, сирењето издробено, се убаво се промешува и се става во рерна да се запече. Се пече околу 15 минути на 200степени

Сувите пиперки убаво се мијат и се двојат од дршките и семенките.
Младото кромидче се чисти и се сече на парчиња. Во загреана тава се става прво кромидот и се запржува околу 3 минути. Се додаваат сувите пиперки исечени на парчиња. Пиперките и кромидот се пржат мешајќи постојано. Од време на време се налева по малку од водата и доматното пире. Смесата се пржи додека испарат течностите,  а потоа се посолува и е спремна за јадење.
Овој сос често го користиме во постите,  а сега во прилог на печена јуфка.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела