14
јул
2012
Салата од бамја
Бамјите се чистат, се мијат и се сушат од водата.
На нелепливо тавче се става сосема малку масло и на силен оган се потпржуваат бамјите 5 - 10 мин. мешајки, додека не добијат малку боја и престанат да бидат слузави. Може да се користат и замрзнати бамји, и тие се пржат замрзнати.
Се ставаат бамјите во садот во кој ке се послужи салатата. Се додаваат исечените домати и пиперки, се меша.
Во еден мал сад се става маслиново масло, Ачето балсамико, протиснатиот лук, ориганот, сол, бибер по вкус и со мала жица се меша да стани хомогене емулзија.
Се прелева преку салатата, се меша, се дотерува вкусот.
Се сервира.
Лиценца: Сите права се задржани
A na Frape, bujrum, koga sakas :))) Recept ke zalepam tema koga ke bidi :))))
Slikatee ne e losa, ama sega imam nova igracka, ke vidime so nea kakvi sliki ke ima.... Malku da povezbam :)))
Fala ti za cestitkata :))
Mozebi trebase drug recept za salata da izberam...
A Turli tava kako pravite bez bamji?
Dobro sega, barem slikata vi se bendisa :)))))
Бива и со големи бамји,колку што пробав:) ме мрзеше да ги сецкам
Али преливот вришти The best of
Одвај чекам да и се наместам
I mene mi je ovaa salata mnogu ubava. Receptot e moja adaptacija na slicna vakva salata koja ja sluzat vo restoranot Kamnik. Bas mi e kef deka ti se bendisa :)) Fala ti :))
А гледам според аватарот ти ни ја откри најголемата тајна во твојата кујна :)