Овие лазањи како за посни се особено сочни и вкусни. Бидејќи ни се едно од омилените мрсни јадења, морав да изнајдам начин да им ги правам и во посна варијанта.

1. Печурките и кромитчето ги сечкаме на мали парчиња. Ги ставаме на тивко да се пропржат во малку масло. Ги зачинуваме.
2. Маргаринот го ставаме да се стопи. Го ставаме брашното да се пропржи неколку секунди, да пушти мирис и да се врзе со стопениот маргарин. Виното и водата ги додаваме постепено, со постојано мешање со рачна маталка.. Мешаме додека смесата се згусне, малку да проврие, па ги додаваме зачините.
3. Во намрсено со масло тавче, ставаме прво од бешамелот. Редиме кори, врз нив ставаме бешамел, па печурките, па кругови од конзервираниот црвен домат. Се така редум додека ни се потроши мастрафот.
4. Печеме на 200 степени во загреана рерна.

Забелешка
Обично ги печам затворени, меѓутоа, дека бешамелот не е со млеко овој пат многу малку ги држев затворени со капак додека се печеа. Откако ќе се испечат претпочитам малку да ги оставам да се изладат, при што се поврзуваат вкусовите, а ако има вишок на течност, лазањите ја впиваат.
Инаку на дел од семејството повеќе им се допаѓа посната варијанта.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани