Ванилици од тиква
Загрејте ја рерната на 175 Ц. На плехот од шпоретот ставете хартија за печење.
На сува тава потпечете ги оревите, па крупно исецкајте ги.
Во еден мал сад просејте го брашното со зачините и солта. Ако имате готова зачинска мешавина за медењаци, можете да ставите 2 лажички од неа, наместо наведените зачини.
Во еден поголем сад пенесто изматете го путерот со пирето од тиква и шекерот. Мешајки со шпатула или лажица додајте го брашното, па оревите и само малку на крај дооформете го тестото со рака. Ако го месите многу нема да бидат ровки ванилиците.
Направете со мала лажичка 42 топчина и наредете ги на плехот. Јас сите ги печев одеднаш зошто воопшто не нараснуваат.
Печете ги околу 15 мин, или додека долната страна малку не се зарумени. Нека се подоладат кратко и извалкајте ги во прах шекер.
Чувајте ги во добро затворена кутија со обилно количество шекер во прав измегу.
Лиценца: Сите права се задржани
Да џинџер е ѓумбир по нашки.
Ми преостана пола тиква од лебот изгледа ова ќе се прави
Поздрав
Јас не за џабе го правев лебот со посвета :D
П.С. И ако ме нема со комантари, значи дека не ме прифаќа системот, ама пак јас и од аут се си читам :)
http://i.minus.com/iAAIDgbvd648c.jpg
Pozdrav, Diana :)))
Avatarot privremen e, da mi pomini malku kefot :)))
А ти аватар не менувај,плиз,ми го разубави денот кога те видов:)
П.С.: Бидејќи денес цел ден си играв на шпортот, имаше и други работи да се јадат, па ми остана еден грст и за утре (мои се) :) Кој вели дека денот кога е воглавно врнежлив не можи да е исполнет со убави нешта? ;)
Lili, veke pocnavme so "pregovori" za razmenata na Boziknite kolaci, kandidati za domakini ima dosta... tvoe mislenje, tuka da bide, vo Bt ili vo Gr... da ne ne zavee sneg kako lani :(((
A kafe ne bidna da ispieme.....
A za kafetooo... e ajde de... od tebe zavisi, kazi kako si slobodna, jas sum sekoj den na Sirok Sokak, barem na pominuvanje ako ne poveke :)
Taa mesalkata za testo, i Vanja ja imase na edna slika, dolgo jabaram, ama seuste ne sum nasla....Mnogu rabota vrsi...
I jas mislam deka so mast ke gi bidi... Koja poprvo ke proba, ke kazi :))))
А овие се твоите пред да ги разграбаат за по пат на школо :) Тука можиш да видиш, како јас солидно сум ги препекла над нормата, а овој пар и пробав дупло помали да ги правам. Ететиката не примерна, ама вкусот и така (плус печени) пак си беше ТОЈ-нај! :)
Ako res peceni, pak licni, ne? Ete, velis i isto ubavi za da znaeme koga ke se zanesime so kompjuterot :)))
A zamafinite ke kazis :)))
Za poveke sliki vo eden komentar sekade apeliram, ama nesto ne me citaat :))))
Мене тоа ич не ми е проблем, и вака ми се супер-само споредував. Но, остана да ме мачи тоа што никако до сега не успеав топчиња да ги испечам. Веројатно затоа што не можам да печам на прецизна бројка на сегашиов шпорет. А се порудив дури и помали да ги направам, како твоите и баш точно 42 ми излегоја :)))
Ај не замарам веќе, одам да си легнам 100 сатот ме најде :)
Ne znam kakvi topcina sakas da bidat, ama i moite ispagaat zaramneti odozdola. Za sosem topcesti, ke treba poveke brasno, ama toa ke gi rasipi, siGUrno. Vaka si se najubavi :))
Fala ti :)
Eksperimentot i kaj mene ednas neslavno projde, so istiot komentar :)))) Ama ne bese do vodickata, do rakata bese :)))) Vo razumna doza, vodickata e super za grcki vanilici i za nekoi vrsti na baklava...
Fala ti mnogu :)
Инаку, му се допднаа и на татко ми кој ама ИЧ не е по тиквата :)))
еве да видиш