Милиброд со афион
1. Се замесува меко тестото и се остава да стаса.
2. Стасаното тесто се дели на два еднакви дела и повторно се остава да стаса.
3. Додека стасува тестото се подготвува филот. Во тенџере на тивок оган се става да се загрее мелениот афион, шеќерот,циметот и по потреба се додава павлаката за да се добие убава густа смеса како крем за филување, а маргаринот се остава на страна за премачкување на кората.
4. Откога ќе стаса повторно тестото се расукува правоаголна кора со дебелина околу половина сантиметар. На пола од кората се нанесува од филот, а другата половина се премачкува со растопениот маграрин и се витка во ролат.
5. Се става во подмачкан плех, се премачкува со јајце и се посипува со сусам и се остава повторно да стасува.
6. Откога ќе стаса се пече во загреана рерна на 180-200Ц околу 30-40мин.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Mno e vkusen i fala za zabeleskata, im pisav :)
Milibrodot mmmmm... :-)
Прекрасен почеток, одличен рецепт!