Торта Благодарност
Ете конечно бидна и мојот 100-ти рецепт.
Ви благодарам Мои Рецепти за сајтов со кој успеа да не обедини сите помлади и поискусни домаќинки и ни овозмози преубава дружба.
Ви благодарам и на сите вас членови на сајтов. Како помлада домакинка научив многу работи од вас и уште многу ќе учам.
Како благодарност еве ќе ве почестам со една торта која се надевам ќе ви се допадне и покрај тоа што има мешавина од 2 рецепта и плус некои состојки кои дополнително си ги додадов.
Пандишпан
Изматете ги белките и постепено додавајте го шеќерот матејќи континуирано. Откако ќе се изматат во вид на цврст снег исклучете го миксерот и додајте ги мелените бадеми, лешници и какаото.
Мешајте со лажица во една насока додека смесата се соедини.
Во округол калап со обрач ставете хартија за печење и истурете ја изматената смеса.
Печете на 180 степени, 35 минути.
Испечениот пандишпан оставете го да се олади, а потоа исечете го хоризонтално на два дела.
Кафеав крем
Јајцата и шеќерот изматете ги на пареа. Додајте го чоколадото и мешајте додека се растопи. Оставете го кремот да се олади, а потоа соединете го со изматениот маргарин.
Жолт крем
Во сад со жица изматете ги жолчките со шеќерот и ванилата. Додадете го прашокот за пудинг и малку од млекото и убаво изматете.
Остатокот од млекото ставете го да се загрее и постепено со постојано мешање додајте ја изматената смеса.
Откако ќе се згусти тргнете го кремот од оган, додајте ги листовите лупени бадеми и оставете да се олади.
Изладениот крем измешајте го со миксер и соединете го со претходно изматената слатка павлака.
Филување
Поставете една половина од пандишпанот. Истиот прелејте го со претходно растопено млечно чоколадо. Оставете малку да се стегне чоколадото, па нанесете од жолтиот крем, врз него од кафеавиот. Поклопете со другата половина од пандишпанот.
Премачкајте ја тортата со остатокот од жолтиот крем
Оставете ја малку тортата во фрижидер, а за тоа време направете ја глазурата така што на пареа растопете го чоколадото со шеќерот, водата и маслото.
Со растопеното чоколадо премачкајте ја целата торта.
Украсете со парчиња чоколадо, лешници и бадеми од кои еден дел чоколадирајте ги со растопено бело млечно чоколадо.
Оставете да отстои неколку часа во фрижидер и послужете.
Лиценца: Сите права се задржани
ти благодариме и на тебе за дружењето и пренесувањето на интересни рецепти од интернационалната кујна, применети во домашни услови, или адаптирани во поедноставена верзија. А посебно ти благодариме за твојот напредок кај фотографиите, кои сега навистина ги доловуваат рецептите.
Твоите декорации ни се посебно интересни, грациозни и се гледа дека го следиш правилото дека прво јадеме со очите, па потоа со стомакот :)
Честитки уште еднаш, и за оваа преубава торта, а во знак на наша благодарност ти подаруваме Делимано Фестиво тава http://www.delimano.com.mk/elektricni_uredi/festivo.html
Тимот на МоиРецепти
Vi blagodaram za ubavite zborovi. Golema cest i zadovolstvo mi e sto sum del od sajtov so koj ne samo na mene tuku i na site drugi ni ovozmozivte da go spodelime ona sto umeeme da go spremime, a voedno i da naucime mnogu novosti za se ona sto e povrzano so kujnata.
Vi blagodaram i za nagradata, mi go napravivte denot poseben.
Se nadevam ke se druzime so uste mnogu jubilejni recepti.
Pozdrav do celiot tim!
Druzi se so nas, i pokazuvaj ni novini od tvojata kujna :))
Ти честитам и ти посакувам уште многу јубилеји. :)
Se nadevam ke ima prilika da se zasladime zaedno so vaka torta:) poz
Прекрасна торта, многу вкусно изгледа, и се нагледав и ми се пријаде, да можев да ја пробам добро ќе беше ама вака останува само да гледам .....
Cestiktki!
А тортата многу привлечно изгледа :)
Ubavi recepti,ubavi sliki i ubava druzba sto poveke bi pisala osven pozz:):):)
A ovaa torta ja napraviv bas onaka po moj vkus so sostojki koi jas si gi odbrav, sakav da bide nesto avtorsko(vprocem kako i najgolemiot del od moite recepti) kako 100-ka, no ete nekoj si go zloupotrebil seto toa.
Moze ova se ima sluceno i na nekoj drug ne znam, no jas sum krajno razocarana, ovde gotvime spodeluvame iskustva, davame nas beleg i na nekoi recepti veke videni, a nekoj toa na gotvo go prevzema, strasno nesto ne znam sto da kazam drugo
http://moirecepti.mk/post/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%B8/
Емисиите се снимени претходно, но сепак сметам дека и од редакцијата треба да проверат дали рецептот е земен од некаде пред да го објават.
Без нервози, продолжи да споделуваш убави рецепти како и секогаш.
Испратете мејл до редакцијата на Храна и Вино и објаснете го проблемот, а и ние ќе испратиме официјален мејл до нивната редакција.
За се' што ќе следи можете да не' контактирате во порака на ФБ или по мејл.
Поздрав и имајте убав ден :)
Инаку знам да превземам рецепта или идеја, да (од интернет, од книги, кувари и сл.), интересна, па во сопствена режија да ја прилагодам и да ја споделам со вас, тука во Моирецепти. А и имам пооолна тетратка со мои рецепти кои не знам веќе од каде им е потеклото( од пријателки, од тв готвачи и сл.,а ги користам со години па веќе сум си ги присвоила како мои).
Кате прости ми, ако негде згрешив, јас само го кажав своето мислење...