Тиквени бухтли – саќе
1. Квасецот ставете го во млаката вода, додајте шеќерот и брашното и оставете нека стаса.
2. Во млекото додајте го медот, шеќерот, загрејте малку да се сето тоа стопи, додајте го зејтинот, солта, ванилата и мускатното оревче, префрлете во садот во кој ќе месите.
3. Додадете го пирето од тиквата, стасаниот квасец и почнете да додавате од брашното, измесете го целото тоа. Треба да добието мазно и меко тесто, но да не се лепи на раката. Оставете го да стаса, па пак премесето го, оставете уште еднаш да стаса.
4. Префрлете го тестото на набрашнетата работна маса, измесете и поделете на 24 еднакви парчиња, од секое парче формирајте топчиња. Земате со рака едно од топчињата, сплескајте го, на средината ставете од џемот и затворете го тестото притоа повторно да добиетое форма на топче.
5. Кога веке сте ги оформиле, секоте топче умакајте во стопен оладен путер или маргарин и редете во модлатата. Оставете ги да стасат околу 15 мин. додека се загрее рерната на 200 степени. Печете ги 10 мин на оваа температура, а потоа намалете ја на 180 и нека се печат уште 15-20 мин.
6. Печени извадете од рерната, малку да оладат, извадете ги на решетка каде што ќе се потполно оладат, посипете со шеќер во прав и послужете со чаша млеко за доручек или како десерт за попладневното кафе.
Нека ви е слатко!!!
НАПОМЕНА
- Јас користам или варена или печена тиква сеедно, измиксајте ја со стапен миксер тиквата и одмерете во чаша од 250 мл. тоа е мерката.
- ако ви остане од маргаринот, слободно ствете го врз веќе готовите бухтли.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Vidov nema jajce ama tikvata e od onie sto gi vikat BANANI tikvi i mnogu se blagi,a mozebi i nekoi drugi se kaj vas?????? pozz
Еве ја Тања твојата фотографија / само треба да го ископираш линкот во полето што ќе ти се отвори кога ќе кликнеш долу на: Кликни тука за да додадеш слика во коментарот.
Ne znam so koi zborovi da opisam kakvo sovrsenstvo e ova.
Prvo, ne mi se veruva deka jas go napraviv :)
Drugo, izleze prevkusno.
Sepak, se snajdov malku so poveke brasno :) Ne sum sigurna dali mericata od 250ml za tikva bese tocna - posto merev so kupecki merici za CUPS, a posle na vaga pokaza deka se pola mililitri od toa sto pisuva na niv :)
Sledniot den so zatopluvanje i so mleko gi jadevme :)
Инаку, сепак, и порано сум гледала рецепти, ама не сум можела да ги направам :) А тоа за брашното и тиквата ми е јасно, мојата беше печена - ама изгледа тие мериците за шолји (Cups) не се баш ко што пишува на нив. Излезе дека собираат пола од тоа што пишува :))))
Ги имам оние што ги има по сите маркети - 4 мерици за: шолја (240мл), 1/2 шолја, 1/4 и 1/8. И правејќи го овој рецепт кога сакав да ја измерам тиквата сфатив дека ми е малку во цела количина на брашно :)
Претходно ги користев во рецепт каде што се се мери во шолји и беа ок, пошто нели пропорции :) Затоа, само вага, најсигурна алатка :)
Eve i edna skromna slika, zosto nemase mnogu uslovi za slikanje...