Сирење во фурна - Топено сирење со бешамел
Одлично мезе за со чашка ракија или пиво, Топено сирење или Сирење во фурна е еден убав наш македонски специјалитет, кој во пицериите, ресторантите најчесто го послужуваат со убаво печено крцкаво лепче кое воглавно одозгора е обилно посипано со сусам и секако е печено во фурна. Често пати намерно сме седнувале на дегустација на оваа убавина, па конечно решив да го имам и во домашната колекција на рецепти и да го припремам дома, наблиску што можам до она што се нуди „во градот“ и тоа комплетно, онака со се лепчето.
Овој специјалитет се спрема во мали ќерамички садови, секој засебен, иако најчесто е тешко наеднаш едно лице и така цела порција да изеди.
Значи, секој ќерамички сад најпрво се премачкува со масло. Најпрво се става парчето фета сирење и со вилушка се распоредува по дното и 1-2 лажици од бешамелот. Потоа, се става ред од маринираните шампињони. Над нив се става доматното пире, или сос. Ако немате, ставете кечап. Наросете оригано. Месото исечете го на коцки од околу 1 см, па распоредете го и него. Над него нарендајте малку од кашкавалот, па премачкајте со уште 1-2 лажици од бешамелот, во кој пред тоа сте додале 1 лажица кисела павлака. Кисела павлака и не мора, но е добра да се ублажи соленоста од сирењата, исто како и бешамел сосот. Потоа, ставете го раздробено кравјото сирење, поросете уште малку оригано и на крај завршете со рендан кашкавал.
Садовите ставете ги во загреана рерна од околу 200 степени или малку помалку и печете ги додека кашкавалот одозгора убаво не се растопи.
Бешамел
Ставете го маргаринот во тавче да се растопи и во него запржете го брашното, додајте го млекото и мешајте додека се згусти.
Пред да отпочните со редењето на сирњењто во садовите, убаво е најпрво да го замесите тестото за крцкавите лепчиња од наведените состојки и потоа (за тоа време) да го оставите да нарасни 20 мин.
Тестото поделете го на 2-3 дела и од секој дел расукајте тенка кора, како за пица. Ставете ја во подмачкано тавче и расецете ја во правоаголни облици. Премачкајте ја со масло и наросете одозгора обилно со сусам. Ставете ја во загреаната рерна да се печи. Одозгора треба да е малку потпечено, да крцка кога се јади.
Се служи топло, веднаш. Уживајте! *_*
* Мерките за една порција можи да варираат спрема големината да садот, како и спрема желбата на конзументот. Од наведените, отприлика базирајте се да има по околу 1 см висина во редот.
Лиценца: Сите права се задржани
Мои Рецепти, оној додатокот во насловот -со бешамел, сметам дека воопшто не беше потребен :) Сепак, и бешамелот кој не го сака не е обавезен во составот, па му доаѓа само како состојка дури и од спореден карактер.
Многу пати помислив да пробам дома да правам ама немав некој рецепт.Е сега пробувам , мх мх а лепчињата па., :))
Цела вечер си ја барав сликичата од моето сиренце ама ништо, се затурила некаде ... правев и јас пред некое време ама само со неколку видови сирење и кашкавал .. твоето е многу фенси :)))
Ќе си го ставам во омилени, највеќе ради лепчето :)
Izgleda taka dobro, sto....
Слаџе, пробај го кога ќе можиш, се надевам дека барем приближно ќе те потсети на споменот од битолските ресторанти ;)
Светулче, кај нас печурките галантно се прекокнуваат, па нашето оскудуваше за нив:) Лепчето е она кое најмногу и мене ме радува овдека и ми е многу блиско, како она од нарачка ;) Не заборавај, дека треба да е крцкаво и се јади топло :)
Лили, кафаната е дома, ама со нередовно работно време ;)
Поздрав до сите, гледам Евровизија од навика :)
Cestitki za RD!!!