3
ное
2014
Рестован компир
Кај нас компир во сите варијанти се јаде, ама овој начин на спремање му е омилен на сопругот. Се јаде и во пости и во мрсници, а ако ви се погоди сладок Беровски компир е тука нема запирачка.
Компирот го вариме со се лушпа. Откако ќе се свари го лупиме, го сечкаме на коцки и го ставаме на тава со околу 50 мл масло да се пржи. Ги додаваме зачините и пржиме. По потреба и желба доставаме масло.
Некои слоеви ќе омекнат при пржењето и околу компирчето ќе се направи како пире, а некои ќе се упржат и ќе крцкаат.
Навистина едноставно и вкусно!
Лиценца: Сите права се задржани
Vale jas da recam dobivam slicen efekt, ama malku na poinakov nacin.... Skratuvam na rabota.... Kompirite izlupeni, gi drobam kako i ti... Vo podlabok sad gi stavam im dodavam maslo, zacini, piper bukovska, po zelba i malku origano.Mesam ubavo.Prefrluvam vo pekac.Nalevam 1 casa voda, zavisno od kolicinata na kompirite. Odozgora narosuvam susam.Zatvoram i vo rerna na 250 C. od 45- 60min.Pri kraj mozi da se trgne kapakot, da fatat koricka malku kompirite.Znaci i se varat i se podpekuvaat... :-)
Pod restovan kompir jas malku poinaku spremen kompir podrazbiram, ama toa sigurno vo razlicni kraevi razlicno se podgotvuvaat a imeto si ostanalo isto. Kaj mene kompirite vareni, lupeni, se rendaat na krupno, se mesaat so przen kromid seckan na tenki mesecinki i se potpekuva :-) ....jas restovaniot kompir go obozavam :-)