Просеник (посно)
1. Блитвата ја миеме и ја бланшираме во вода (може и солена вода), па ја сечкаме на крупно.
2. Празот го сечкаме на ситно и го пропржуваме, на крајот додаваме мешан сув зачин и бибер по вкус. Ги соединуваме блитвата и празот и промешуваме кратко на оган.
3. Во сад го ставаме сомеленото просо, пржениот зеленчук, пецивото, магдоносот и куркумата. Ја досипуваме и водата и промешуваме. Смесата е ретка, ама не грижете се оваа вода е доволно, така треба да биде.
4. Го намаслуваме тавчето бр. 26 ја истураме смесата, фрламе некоја исечкана маслинка одозгора и на крај посипуваме со сусам.
5. Печеме на 200 степени околу 35 минути, додека да порумени. Извадете го од рерна и оставете малку да подизлади, за да убаво се сече.
Забелешка
Можете просото да си го сомелете на машинка за кафе, ама исто така можете кога го купувате во продавнициве за здрава храна, тие да ви го сомелат.
Печев во Делимано округлата тава од колекцијата Делициа.
Во питава можете да ја исклучите мелената леблебија, доколку ви е желба и само со просо да ја направите.
Лиценца: Сите права се задржани
tuku jas nemam takvo tavce taka da nema da mi ispadne taka ubavo ,dzabe da ne si ja macam dusickata hehehehe
ај сеа речи не можело....:):):):)