Карфиол со кајмак во рерна
Искинете го карфиолот на цветови и обарете го во посолена вода. Компирите сварете ги.
Во намастена тава распоредете половина од карфиолот. Исечете го со нож на парчиња и прилагодете го на дното на тавата. Над него премачкајте со кајмакот.
Компирите исечете ги на плочки и скалесто наредете ги, па над нив изрендајте половина од кашкавалот. Ако го имате во листови, така наредете. Ставете го останатиот карфиол.
Изматете ги јајцата со неутреланата павлака, посолете и зачинете. Со тој прелив прелијте во тавата.
Печете на 200 степени околу 15 минути. Извадете ја тавата од рерна и распоредете ја останатата половина од кашкавалот. Вратете во рерна додека убаво не се растопи.
На здравје!
Лиценца: Сите права се задржани
карфиол се јаде само свеж, мора да крцка инаку не е карфиол :) :) :) :)
Majuska neli ti e poznat sadot :) duri od Skopjeno vase si go kupiv :))) Taa doza si ja pravev samo za mene, oti i moine kako Ludo ne priznavale karfiol a da ne krcka i posle koga mu vlegoa, edvaj edno parce spasiv za mene ;) hehe... znaci i ti si zede takov ;) velev jas velev... kolku pati e koristen samo, ne mu e prv pat, to cudo kako mi se naoga na pati, a ne ocekuvav voopsto ;) Poslednata slika so kaskavalot e prva slikana. Ne mi se cekase da oladi pa da probam i tegnev od edno kose :)))