Испечати

Карфиол со кајмак во рерна

Карфиол со кајмак во рерна

Состојки

  • 1 гл. карфиол
  • 1/2 кг компири
  • 300 мл неутрална павлака
  • 3 јајца
  • 200 гр кајмак
  • 200 гр кашкавал
  • сол, вегета, бибер, мушкат, оригано, босилек (по желба)

Подготовка

Искинете го карфиолот на цветови и обарете го во посолена вода. Компирите сварете ги.
Во намастена тава распоредете половина од карфиолот. Исечете го со нож на парчиња и прилагодете го на дното на тавата. Над него премачкајте со кајмакот.
Компирите исечете ги на плочки и скалесто наредете ги, па над нив изрендајте половина од кашкавалот. Ако го имате во листови, така наредете. Ставете го останатиот карфиол.
Изматете ги јајцата со неутреланата павлака, посолете и зачинете. Со тој прелив прелијте во тавата.
Печете на 200 степени околу 15 минути. Извадете ја тавата од рерна и распоредете ја останатата половина од кашкавалот. Вратете во рерна додека убаво не се растопи.
На здравје!