Бел Египет (јубилеен 1000ти рецепт)
Со завршувањето на оваа 2021 година, јас завршувам со моите 1000 рецепти на оваа страна. Благодарност до сите членови, стари и нови пријателки, за несебичната поддршка овде. Нема многу да должам, само ќе кажам дека сум среќна што сум дел од оваа приказна. Ќе ве почастам со торта Бел Египет. Ајде да ви објаснам како ја спремив.
Подготовка:
1. Пред почетокот да напоменам дека јајцата треба да ви се на собна температура. 4 белки се матат, па се додаваат 4 лажици шеќер. Се додаваат 4 лажици печени лешници и 1 лажица брашно. Матиме со шпатула, да се соедини убаво смесата.
2. Така се прават 3 кори. Се префрла смесата во калап, кој е обложен со хартија за печење. Печеме 15 минути на 200 степени. Оставаме да се изладат сите три кори убаво.
3. Првиот фил го спремаме со жолчките. Додаваме густин и 10 лажици шеќер, ванилен шеќер и малку ладно млеко, па промешуваме. Млекото го ставаме во садот и го оставаме да се стопли. Кога е врело млекото, ги додаваме разматените жолчки, па вариме густ крем. Го тргаме кремот на страна да излади, додавајќи му ја белата милка да се растопи внатре. Промешајте, па покријте го со фолија да се излади.
4. 200 мл слатка павлака ја матиме со миксер. Во друг сад матиме маргарин. Го земаме изладениот фил со жолчките и само малку ќе го промешаме со миксерот. Во маргаринот го додаваме изладениов фил, а потоа и изматената слатка павлака. Мешаме убаво со миксерот.
5. Вториот фил - Ја матиме слатката павлака која остана. Во неа, кога е матена, додаваме крем сирење и шеќер во прав. Потоа ги додаваме и лешниците.
6. Филовите се спремни,тестата се готови, па одиме да филуваме. Ставаме една кора, па премачкуваме со првиот фил. Врз него ставаме од вториот фил и се така сите три дела. Од остатокот на филот ја премачкуваме цела торта, па ја декорираме со лешници. Нека се излади, па сечете. Тортата беше совршенство.
Ви благодарам за прекрасната дружба. Среќни празници,
На здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Честитки драга Наде, бројката кажува се', твојата желба за убаво приготвена храна, а фотките посебна приказна, како за на каталог!
Уживај си во овој убав ден, среќни празници ❤
Поздрав, се најубаво и имајте весели празнични денови со најмилите.
Neka se nizat uste recepti od tvojata kujna
Srecni praznici
Pozz
Па еве денес видов Бети, на 23 Октомври 2012 сум ставила прв рецепт.
Убави години со дружба овде.
За парченце тортиче обавезно ќе има )))
Поздрав од Велес ❤
Recepti sekogas ubavo prezentirani.
Cestitki i neka se mnozat uste mnogu jubilei. Tortava preubava.
Recepti sekogas ubavo prezentirani.
Cestitki i neka se mnozat uste mnogu jubilei. Tortava preubava.
Најпрво честитки за јубилејот. Воопшто не е мала работа да приготвиш, вкусиш и споделиш 1000 рецепти, кои укажуваат како треба да изгледа еден рецепт, споделен на нашата страна.
Од се срце ти благодариме за неуморниот ангажман и посветеност во креирањето на прекрасни рецепти, со што нашата страна добива на квалитет.
Како начин да ви се заблагодариме за вашиот континуиран труд, по повод вашиот јубилеј, ви го поклонуваме Green Planet Основен сет, за кој сме повеќе од сигурни, дека ќе го искористите во подготовка на вкусни и разноврсни рецепти.
Ви посакуваме уште многу рецепти и желба за нивно споделување
Тимот на МР
Благодарам на убавите зборови кои ги споделивте со нас.
Уште кога почнав да пишувам рецепти на странава, си замислив дека сакам да имам шаренило од јадења, и слатки и солени. Затоа се трудев да ги мешам рецептите да не поставувам често само благо или обратно. Научив многу стари рецепти благодарение на свекрва ми,со која оставив траен белег овде на странава.
Ви благодарам за вашиот поклон кој ми го доделивте како мотивација плус.Ви посакувам убави празници.
Со добра комуникација,се надевам на подобра дружба ))))
Поздрав од Илиевска
рецепти.Посакувам сите овде да постигнете многу повеќе,а знам дека можете. Поздрав и среќни празници.