Фритата со наут
Во тава со маслиново масло на среден оган пропржете го кромидот да омекне. Потоа додајте го наутот исцеден од водата, доматот и грашокот. Оставете ги да се динстаат неколку минути додека течноста испари што ќе ја пушти зеленчукот. Потоа оставете го да олади.
Рерната загрејте ја на 200 степени а тавата за печење (28) намачкајте ја со путер и посипете ја со презла.
Во сад со жица изматете ги јајцата, додајте ја рикотата, магдоносот, мајчината душичка и додајте сол и бибер по вкус. Измешајте да се изедначи смесата. На крај додајте го и зеленчукот. По желба можете да додадете и малку луто пиперче.
Измешајте и истурете ја во тавата за печење. Ставете ја да се запече околу 30 минути или додека се зацврсти површината.
Печената фритата послужете ја топла со салата по желба.
Лиценца: Сите права се задржани
Прекрасна....
Прекрасна....