Испечати

Фритата со наут

Фритата со наут

Состојки

  • 8 јајца
  • 250 гр наут од конзерва
  • 150 гр замрзнат грашок
  • 150 гр рикота
  • 1 домат исецкан на коцки
  • 1/2 главица исецкан кромид
  • 3-4 лажици сецкан магдонос
  • 5-6 лажици маслиново масло
  • 1 лажиче мајчина душичка
  • по вкус сол и бибер
  • по потреба путер и презла за тавата за печење

Подготовка

Во тава со маслиново масло на среден оган пропржете го кромидот да омекне. Потоа додајте го наутот исцеден од водата, доматот и грашокот. Оставете ги да се динстаат неколку минути додека течноста испари што ќе ја пушти зеленчукот. Потоа оставете го да олади.
Рерната загрејте ја на 200 степени а тавата за печење (28) намачкајте ја со путер и посипете ја со презла.
Во сад со жица изматете ги јајцата, додајте ја рикотата, магдоносот, мајчината душичка и додајте сол и бибер по вкус. Измешајте да се изедначи смесата. На крај додајте го и зеленчукот. По желба можете да додадете и малку луто пиперче.
Измешајте и истурете ја во тавата за печење. Ставете ја да се запече околу 30 минути или додека се зацврсти површината.
Печената фритата послужете ја топла со салата по желба.