Фритата од тиквички
1. Тиквичките, пиперките, морковот се сечат во фома каква сакате вие, зачинете ги, ставете зејтин, измешајте. Ставете ги во тавче или огноотпорен сад (најдобро во Делимано ростер тавчето доколку го имате). Вклучете ја рерната и нека се подпече.
2. Изматете ги јајцата, додајте ја павлакта и повторно измешајте, додајте го ренданиот кашкавал.
3. Кога тиквичките се испечени извадете ги од рерната, залејте со припреманиот прелив, вратете во рерна да се подпече преливот.
Совет
Овој рецепт како идеја сега кога им е сезоната на тиквичките. Понекогаш знам да додадам и 1-2 компира. Вака спремените тиквички се многу вкусни, покрај Кугелот од тиквички за кој веке го имам поставено овде рецептот, ова е исто така едно од омиленото.. Доколку сочеката да потполно се излади...се сече како колач. Јас го ставам во категорија за ручек, а може да биде и доручек... што да не......Уживајте!
Лиценца: Сите права се задржани
од прилика можам да му го замислам вкусот и претпоставуивам дека ладно ќе биде поосвежително, па извадено од фрижидер, полеано со кисело млеко. не дека вака не е добро, ама секогаш нешто може да се смени. моите промени, да сум си искрена, не се секогаш успешни, ама барем се обидувам де :) :) :) :)
закон ти е тоа со пивцето, ама јас не пијам, ми горчи ;)