Фритата од тиквички
Состојки
- За основата
- 3-4 средно големи тиквички
- 2-3 пиперки црвени и зелени
- 2-3 моркова
- по вкус сол,вегета, бибер...
- одокато зејтин
- За прелевање
- 6 јајца
- 200 мл. кисела павлака
- 150-200 гр. кашкавал
Подготовка
1. Тиквичките, пиперките, морковот се сечат во фома каква сакате вие, зачинете ги, ставете зејтин, измешајте. Ставете ги во тавче или огноотпорен сад (најдобро во Делимано ростер тавчето доколку го имате). Вклучете ја рерната и нека се подпече.
2. Изматете ги јајцата, додајте ја павлакта и повторно измешајте, додајте го ренданиот кашкавал.
3. Кога тиквичките се испечени извадете ги од рерната, залејте со припреманиот прелив, вратете во рерна да се подпече преливот.
Совет
Овој рецепт како идеја сега кога им е сезоната на тиквичките. Понекогаш знам да додадам и 1-2 компира. Вака спремените тиквички се многу вкусни, покрај Кугелот од тиквички за кој веке го имам поставено овде рецептот, ова е исто така едно од омиленото.. Доколку сочеката да потполно се излади...се сече како колач. Јас го ставам во категорија за ручек, а може да биде и доручек... што да не......Уживајте!