Јајцата се матат со шеќерот додека запенат. Полека во смесата се додава врелиот чај и се мати постојано. Одкако смесата ќе го впие чајот се додаваат кокосот, оревите, гризот, брашното, пецивото и чоколадата. Се убаво се меша и се сипе во тавче бр 26-28 и се пече 20 минути на 170 степени.
Одкако ќе се олади тортата се сече на два дела со помош на конец или нож со подолго сечило.

фил 1
Млекото се става да се загрее.Пудингот и гризот се раствараат во дел од млекото и во зовриеното млеко се вари густ крем.Одкако ќе се олади се додава изматениот маргарин со шеќерот во прав и се добива вкусен жолт крем.
2 фил
Хоплата се мати заедно со киселата павлака и шеќерот и се добива мазен слатко-киселкаст крем
На чинија за торта се става еден дел од тортата и се попрскува со засладениот чај.Засладениот чај треба да е погуст-поблаг 150мл чај 5-6 лажици шеќер.Ако немате чај од нане или мента може да послужи и екстракт.
Одкако ќе се попрска кората со чајот се премачкува со половина од жолтиот фил. Над филот се редат бананите исечени на тркалца и над нив се ренда 100гр чоколада. Над чоколадата се става половина о дфилот со павлака.

Се става и втората кора, па од чајот, па другата половина од жолтиот фил. Над жотиот фил се декорира со преостанатиот фил од слатка павлака и павлака.Најгоре се ренда чоколада.
Тортата има многу пријатен освежителен вкус.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани