Табуле (либанска салата) и Фалафел ќофтиња
За Табуле салатата прв прочитав на еден наш блог за храна и одма ми фати око. Состојките се типични за нашето поднебје иако потекнува од Либан, а се јаде во сите арапски земји. Одлично одговора со фалафел ќофтињата. Добивате целосен оброк кој е лесен, но долго ќе ве држи сити (барем така беше во мојот случај) и е совршен за летните горештини.
Салатата трпи измени и може да ја зголемите или намалите количината од некоја состојка, па дури и да ја изоставите. Пак ќе биде супер. А за ќофтињата има многу рецепти, но тука ќе ви кажам како ги спремам јас.
За подготовка на Табуле салатата
1. Булгурот ставете го во сад и полијте го со една и пол чаша жешка вода. Оставете го 2-3 часа да набабри и омекне. Мојот беше готов за 2 часа. Немав искуство со подготвување на булгурот и мислев дека ќе ја впие целата течност, но тоа не се случи, па ја исцедив.
2. Доматите и краставицата исечете ги на мали коцкички, а кромитчињата на тркалца. Магдоносот и нането исто така ситно исечкајте ги.
3. Помешајте ги булгурот и исечканиот зеленчук, ставете го маслиновото масло и зачинете со сол и сок од лимон. Се промешајте и уживајте.
За подготовка на Фалафел ќофтињата
1. Леблебијата прелијте ја со студена вода (нека има барем дупло повеќе вода од леблебија) и ставете ја да преноќи во фрижидер. Следниот ден исцедете ја и измијте ја.
2. Во сецко ставете ја леблебијата, кромидот, лукчињата и магдоносот. Се исетнете, но не да стане каша. Структурата треба да биде зрнеста.
3. Извадете ја смесата од сецкото, ставете го брашното, прашокот за пециво и зачините и се измешајте. Формирајте ќофтиња со дијаметар околу 4 см и ставете ги во длабоко масло да се пржат. Кога ќе се зацрвенат од сите страни извадете ги на хартија да се впие вишокот маснотија. Од оваа смеса мене ми излегуваат околу 18 ќофтиња.
Пријатен апетит!
Лиценца: Сите права се задржани
Ви благодарам!
A "bulgur" e pravilniot naziv za krsena pcenica, iako vo pogolem del na nasi gradovi si go vikaat "bungur" i taka i si ostanalo, megutoa pravopisno e "Bulgur" ;)
А за рецептот баш ќе ме израдуваш ако пробаш. Мене баш „ми легна“ :D
Патем, alexaars, убав рецепт!
E sega, da ne staneme site pravopisna komisija, kako nekoi od "jazicniot smer" sto ne vrebaat ovde, pa samo mani najduvaat.
Ne deka e prevazno kako ke go vikame, ama Bulgur se vika. Bungur e nekoja regionalna inacica (eve, ova na Makedonski ne znam kako se veli ), kako i mnogu drugi zborovi sto se izmenile so godini upotreba... I ne e samo krsena pcenica... Prvo se obaruva, se susi, pa se krsi... Sto bi bilo vo Aglosaksonskite jazici "parboiled", a na Makedonski isto ne go znam zborot... Vsusnost, ne znaev ni deka vo Makedonija nekade e tradicionalno koristen, se dodeka Marijana koja raboti kaj mene ne "me prosvetli" deka vo Strusko skoro site "po doma" si pravat, i go koristat i vo solena i vo slatka varijanta. E, od togas, jas si imam po doma takov, doma podgotven "bulgur - bungur", ne samo kupen od Turcija ili od Turski supermarket :))) Razlicen e :))
Sekoja diskusija na tema "Teorija na hrana i gotvenje" mnogu ja sakam, zosto mi e prilika nesto novo da naucam.... Seedno kako ke se vika... :)))))
А рецептот малку се изгуби во оваа наша дискусија....
Безразлика на правилното, секогаш постојат и дијалекти, кои колку и да сакаме да ги исфрлиме, се дел од нас, а и е добро да се негуваат. Еден јазик е богат баш поради истите тие дијалекти, па затоа и се опуштаме во кулинарството, дека е уживање без оптоварување. :)
Претпоставувам дека може да се направи и со коријандер,како замена
На здравје нека ви е!
Receptot bez greska !! Fala ti :)
Pred nekoj den, Tabule