Прелиена пита со месо
1. Во тава за пржење го ставаме маслото и го пржиме ситно исечканиот кромид колку да омекне.
2. Го додаваме месото, биберот, мешаниот сув зеленчук, малку сол и сето тоа го пржиме околу 15 мин. додека месото убаво не се испржи со повремено мешање.
3. На крај го додаваме ситно исечканиот магдонос уште малку кратко пржиме и ја тргаме тавата на страна.
4. Во намастена тава за печење ставаме две кори една врз друга и ставаме од филот. Потоа пак редиме две кори па пак фил и на крај треба да ни останат две кори празни за одозгора.
5. Вака спремената пита ја сечеме на коцки и ја преливаме со претходно подготвениот прелив...(јајцата ги матиме и го додаваме јогуртот и киселата вода) и рамномерно ставаме насекаде од преливот.Питата ја оставаме 15 мин да отстои за преливот да се впие во корите.
6. Печеме во загреана рерна на 200 Ц. 30 мин.
7. Печена повторно ја засекуваме на истите места.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Jas Lile sum go cuvala 5 - 6 sati vo frizider, i bilo dobro, pa ako ti e kratka nokta, ke mozi....
Maja, bas dobar recept, za sekoja prigoda....
Fala ti mnogu::))
A za stoenjeto, mislam deka Lile saka da ja napravi odvecer, a drugiot den da peci za da ne gubi vreme, ne za drugo. Eve, ke kazi zosto :)
а и финтицава со сецкањето ти е кул....време е и јас да станам кул :) :) :) :)
Ja pravev pred desetina dena, so spanak i sirenje a eve gi sega slikite:
[img][/img]
[img][/img]
I pogore napisav, za mene vaka e najubava pitata od gotovi kori... Receptot na site go preporacuvam :))
[img][/img]
Probata denes dobra ama sega nesto sistemot zatai izgleda nejke da ne slusa veke :)))
[img][/img]
Благодарение на вас, наши вешти детективи, проблемот е решен :)
Sovrseno kako i sekogas se' sto e napraveno od tebe :)
Fala ti mnoogu na preubavite sliki!!:))