Квасецот се става во млака вода да стасува. Од како ќе стаса се замесува тесто со брашното, млаката кисела вода, квасецот, солта, шеќерот и постепено се додава зејтинот. Тестото убаво се меси и се остава да стаса.
За виткање на овие кифлички најубаво е да се искористат врвовите на стеблото на пченка.
Од како ќе стаса тестото се сука во кора и се сечат ленти со ширина околу 2см. Секоја лента се витка околу стапчето во вид на спирала. За да не се залепи тестото на стапчето се премачкува со малку зејтин. Кифличките се ставаат во плех да стасаат, се премачкуваат со кашичка од вода, сол и брашно и се печат околу 20 минути на 180 степени.
Од како ќе се испечат се извлекува стапчето и кифличките се спремни за проба.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела