Посна кростата со фил од јаболка
Најпрво се замесува тестото.
Во сад се ставаат сите состојки и се меси додека се добие изедначено мазно тесто. Потоа се витка во најлонска фолија и се остава во фрижидер околу 40 мин.
За тоа време се подготвува филот.
Јаболката се лупат и се рендаат на крупната страна од рендето. Се додаваат сите останати состојки и се мешаат да се изедначат.
Се зема тестото, се остава околу 1/4 за украсување, а другиот дел на набрашнета површина се развлекува кора во големина ка калапот бр.28. Кората се реди во калапот претходно намачкан со малку масло и посипан со брашно, се подрамнува по ѕидовите а дното убаво се боцка со вилушка за да некрева тестото при печењето.
Се става филот, се рамни по целата површина и се украсува со лентички од оставеното тесто.
Се печи во загреана рерна на 180 степени околу30-35 минути додека добие кремаста боја.
Оставете ја да олади и потоа послужете ја.
Лиценца: Сите права се задржани
Fala vi na site:)
Fala vi i pozdrav do site:))