Каша со ќофтиња
Кромидот сито исечкајте го или изрендајте го.
Лебот натопете го со вода и исцедете, па издробете го во садот заедно со месото, кромидот и зачините. Додајте го јајцето и измесете ја убаво смесата. Покријте и оставете ја барем половона час во фрижидер или на ладно.
Со лажиче за сладолед или лажица земајте од смесата и прaвете топчиња малку поголеми од орев.
Во длабока тава ставете 1 мал филџан масло и испржете ги ќофтињата убаво од сите страни, па тргнете ги на страна.
Во истата мрснотија кратко запржете го ситно сечканото лукче и веднаш додадете го брашното.
Пржете го додека ожолти, па додадете ја водата и убаво измешајте.
Додадете ги и зачините и ситно сечканиот магдонос и на крај ќофтињата.
Мешајте додека не добиете посакуваната густина на кашата, па тргнете ја тавата од рингла.
Служете топло.
Лиценца: Сите права се задржани