Крчкан зеленчук во фолија
На даска за сечкање, ги сецкаме зеленчуците на ситни коцки.
Го пропржуваме кромидчето на загреано масло и ги додаваме останатите зеленчуци да се пропржат, многу малку.
Зачинуваме со мешан зачин.
Го додаваме биберчето и ловоровиот лист.
Смесата е спремна за печење.
На страна во тавчето ја распостиламе фолијата и хоризонтално и вертикално по едно парче, за да можеме кога ќе ја ставиме смесата да не ни истечат состојките.
Полека ја ставаме смесата која ја пропживме на страна и завиткуваме со фолијата, формирајќи длабока чинија.
Потоа додаваме вода во која претходно сме разматиле брашно.
Ја затвараме убаво фолијата.
Јас во мојот случај си поиграв со фолијата, па ја спремив како шатка.
Вака подготвената смеса ја ставаме да се пече на тивок оган околу 4о минути.
(Во зависност од тоа колку ви пече рерната )
Кај мене на 150 степени околу 40 минутки беше совршено добро испечено, без да се пасираат зеленчуците.
Откако се испече, само отворете го горниот дел на фолијата и служете.
Кој е по зеленчукот нека проба ***
На здравје....
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови