Видео рецепт: Лиснати кифлички во повеќе форми
Денес ќе готвиме заедно со Даниела, готвач член на нашата веб-страница. Даниела ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Лиснати кифлички во повеќе форми.
Лиснати кифлички во разни форми и полнети со повеќе филови. Одберете кои ќе ви се допаднат, или направете ги сите!
Подготовка
Чекор 1: Квасецот ставете го со шеќерот и млакото млеко да стасува.
Брашното просејте го, додадете ја солта и со стасаниот квасец и млекото замесете тесто. Додадете го маслото и месете додека добиете мазно тесто.
Тестото премачкајте го со масло, покријте го со крпа и оставете го да отстои околу 30 минути. Во меѓувреме подгответе ги филовите со павлака, сирење и филот од шунка и кашкавал. Или подгответе фил по ваша желба.
Чекор 2: Откако ќе стаса тестото , земете дел од тестото и изработете го повторно. Расукајте тенка кора и премачкајте ја со маргарин.
Чекор 3: За формирање на кифличките можете да користите разни форми и филови по желба.
За кифличките со фил од павлака расукајте ја кората, премачкајте ја во ролна и сечете триаголници.
За кифличките со форма на ружа од тенка лента завиткајте ролна и засечете до ножички.
На стапчиња од трска или пченка завиткајте од лиснатото тесто да добиете вртени кифли.
За кифличките цветови, исечете 2 цвета со калап, на средината ставете маргарин, ставете ги еден врз друг и притиснете на средината. Ставете лен.
За чворчињата, направете тенка ролна и врзете ја во чвор, па затворете ги краевите.
За ролничките кората наполнете ја со фил од шунка и кашкавал, свиткајте ја во ролна и сечете парчиња од 5 сантиметри. Направете им засеци од горната страна.
За да направите пекарски прсти, исукајте тенка коричка, засечете ја на краевите, ставете една лажица од филот со сирење и свиткајте во ролна.
Чекор 4: Откако малку ќе стасаат кифличките премачкајте ги со јајце и наросете семиња по желба. Печете ги во загреана рерна на 200 степени, околу 15-20 минути.
Сервирајте ги на голема чинија или даска.
СОВЕТ: Се надеваме дека со овој рецепт ви дадовме доволно идеи какви кифли може да направите. Ги очекуваме и вашите идеи.
Инаку ова не е класично лиснато тесто, туку начинот на превиткување ги прави да се лиснати (нешто помеѓу обични кифлички и лиснато тесто) - некои повеќе, некои помалку :).
Се надеваме дека вака наједноставно објаснивме.
vo triagolnicite vo filot ima puter pa toa gi pravi lisnati
vo vtorite korata e premackana so margarin pa preklopena-ne znam kako toa ni izbegalo od kadar
vo ruzickite margarinot se stava pomegu dvete ruzicki taka da sekade korata se premackuva pa se preklopuva a potoa se sece.
Nema potreba od frizider zatoa sto testoto e nepogreslivo i kiflickite se premeki.
Tuka bidi mi pozz i srekni praznici a na site ostanati blagodaram za komentarite:)
300 мл. кисело млеко???