Јајца на вода со оцет и лук
Брза и едноставна подготовка, но мошне вкусни...
Во поширока тава ставаме одредена количина на вода да зоврие. Кога ќе зоврие посолуваме и додаваме малку киселина. Ги кршиме јајцата, (2-4-6...зависи за колку особи спремаме) гледаме да останат цели. Оставаме да се сварат.
Во меѓувреме го спремаме белиот прелив, така што најпрво толчиме 2-3 чешниња лукче со сол, додека стане кремасто. Па додаваме павлака или кисело млеко, колку што сметаме дека ќе ни биде доволно за да ги прелиеме јајцата.
Го спремаме и црвениот прелив. На оган вџештуваме масло и додаваме 1 лажица пипер буковска, промешуваме на кратко да се изедначат состојките и тргаме од оган.
Сварените јајцата ги цедиме убаво од водата, ги ставаме на чинија, полеваме со белиот преливот, па нанесуваме од маслото со пипер.
Со лебче, прсти да излижеш од макање.... А, можи и без лебче... Хахаха...
На здравје!!!
Лиценца: Сите права се задржани
Jas si gi jadam bez lebce, onaka jajceto ke si go skrsam na nekolku dela so lazicata i zaedno so pavlata...ubavina....
Kakva i da e prevkusna, se razbira za toj sto saka luk... :-)
http://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE/