Колач со портокал и мармалад од кајсии - Јубилеен 100ти рецепт
Подготовка
1. Портокалот и лимонот ги ставаме во тенџере со вода (да бидат покриени со вода). Кога ќе зоврие водата намалуваме на пониска температура и готвиме околу 30 минути. Ги вадиме од водата и ги оставаме да се оладат. Кога ќе се оладат ги сечеме на половинки, ги отстрануваме семките и ги обработуваме во процесор за храна или блендер (целосно, сосе кора) додека да добиеме пире.
2. Брашното го мешаме со бадемовото брашно и пецивото.
3. Јајцата ги матиме со солта и шеќерот. Кога ќе станат пенести ја додаваме мешавината од брашно и пециво дел по дел. Потоа го додаваме и маслиновото масло, а на крај го додаваме и пирето од лимон и портокал. Мешаме добро.
4. Ја истураме смесата во калап за печење (24цм). Печеме во загреана рерна на 180 степени околу 45 минути. Кога е печен колачот го оставаме 10 минути а потоа го вадиме од калапот. Го премачкуваме со мармалад додека е топол. Оставаме да се олади, а потоа поросуваме со шеќер во прав.
Ова е еден од највкусните колачи од овој тип што некогаш го имам правено. Има ровка структура, мек е и мирисен. Интересна комбинација на вкусови, мармаладот од кајсии одлично се вклопува.
На здравје!
Лиценца: Сите права се задржани
Prvata 100
Taka?
Vo nea vidovme izobilstvo na slatki deliciii.
Se nadevam deka vo idnina ke ja vidime tvojata umetnost so testo, gotveni jadenja...
Kako i da e cestitki od mene za ovoj prv jubilej
Zivotot e skolo devojce
Ajde vo naslovot koregiraj, dodaj 100 jubileen recept
Poz
Честитки од срце aleksa за првиот твој јубилеј, мило ми е што си меѓу нас, лично јас уживам гледајќи и читајќи ги твоите рецепти. Нека се множат уште многу твои убави рецепти и јубилеи на оваа страна.
Поздрав
Продолжи и понатаму ти посакувам уште многу јубилеи!
Честитки!!! Стигна до твојот ПРВ јубилеј. Ние во тимот на Мои Рецепти, чувствуваме посебна возбуда кога станува збор за првата стотка на нашите членки.
Се приклучи на нашето големо кулинарско семејство пред само неколку месеци, а веќе стигна до солидна бројка и многу брзо ги заслужи симпатиите на сите нас. Педантно и мајсторски изработено, секое твое слатко дело претставува мелем за сите сетила.
Ти благодариме за твоите 100 рецепти и ти подаруваме сет Делимано тави. Честитки!
Дружбата продолжува и понатаму,
тимот на МоиРецепти
Со задоволство го давам својот мал придонес кон оваа ризница наречена "Мои рецепти". Ви благодарам за вниманието, за убавите зборови и за подарокот.
Дружбата дефинитивно продолжува :)
Ми се допаѓаат твоите рецепти,забележувам дека благата варијанта ти е омилена. Убаво е што си тука, што оставаш белег на оваа страна.
Честитки и за одличната награда.Се надевам ќе не изненадуваш уште со многу нови прекраснотии од твојата кујна.
Честитки драга алекса, нека се множат убавите рецепти. Честитки и за наградата :)