Домашна италијанска пица
Се замесува тетстото од брашното, квасецот, малку сол, шеќер и масло со постепено додавање на млакото пиво, за да се добие меко тесто. По потреба може да додадете малку вода доколку не е доволно меко. Убаво измесено тестото се формира во топка и се остава да одстои околу 40 минути.
За тоа време се подготвуваат состојките за прелив. 200 гр од кашкавалот се ренда а 50 гр се сече на тенки листови. Маслинките се сечат дијагонално на тенки лента а семката им се одстранува. Доматите се сечат на мали коцки, а пршутата треба да е исечена на тенки проѕирни ленти.
Тестото се расукува и се става во тава со дијаметар 30, убаво се оформува со рацете и се остава да одстои уште 10 минути. На стасаното тесто се нанесува сосот од домати, убаво се мачка тестото со него, се додава оригано, ренданиот кашкавал и сецканите маслинки. Краевите на тестото се наросуваат со сусам. Вака подготвената пица се става да се пече во загреана рерна околу 20 минути. Испечената пица се вади од рерна и се украсува со пршутата, листовите кашкавал, свежите листови рукола и сецканите свежи домати кои се наросуваат со сув босилек. Се служи топла, во комбинација со суво бело вино. Добар апетит.....
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
#3 Клара, што би рекле Црногорците- Џе живиш?, прашај го чичко Гоогле, тој с`е знае...руколата веќе одаааамна се одгледува по многу бавчи кај нас и ја има на пазарите....