Шкотска телешка супа
Месото и ловоровиот лист ставете ги во ладна посолена вода и варете 1 до 11/2 час додека месото не е сосема меко и не се одвои од коската.
Извадете го месото од супата и кога ке подолади исечете го на траки.
На траки исечете ги морковот, целерот, пашканатот и празот, а кромидот на ребра. Додајте ги во супата заедно со јачменот и исеченото месо, па варете го уште 45 мин. или додека не се свари јачменот. Зачинете ја супата со бел бибер и мајчина душица, додајте ја и коцката за супа. Досолете по желба.
Истолчете го лукот со путерот и магдоносот и додајте го на крај во врелата чорба.
За мене ова е најубавата супа кога ке дојдат студените денови....
Кога немам јачмен јас ставам еднакво количество булгур и исто е убава...
Лиценца: Сите права се задржани
А со сликата и очите не си ни ги поштедила.
Секоја чест
Za site po nesto ima, nekoj ke napravi supa, nekoj ke ja gleda slikata :)))
Bulgurot go imam probano a jacmenov ako mi se bendisa ke go probam i vo moite corbi i jas i slikata ke ja gledam a i corbata ke ja probam oti nie sme si po corbite pozz:)
Лили среќни новогодишни и божиќни празници
ти посакува
Љубица
Ti blagodaram za komplimentite koi mi gi podeli, i malku od seto da e taka, kef mi e :))