Испечати

Шкотска телешка супа

Шкотска телешка супа

Состојки

  • 400 гр телешко месо со коска
  • 1 ловоров лист
  • 1 лажичка сол
  • 1 главица кромид
  • 2 моркови
  • 1 страк праз
  • 1 мал корен целер
  • 1 мал корен пашканат
  • 1/2 шоља јачмен
  • по вкус бел бибер
  • 1/2 лажичка мајчина душица
  • 1 коцка за телешка супа
  • 1 - 2 чешнина лук
  • 1 рака магдонос
  • 1 лажица путер

Подготовка

Месото и ловоровиот лист ставете ги во ладна посолена вода и варете 1 до 11/2 час додека месото не е сосема меко и не се одвои од коската.

Извадете го месото од супата и кога ке подолади исечете го на траки.

На траки исечете ги морковот, целерот, пашканатот и празот, а кромидот на ребра. Додајте ги во супата заедно со јачменот и исеченото месо, па варете го уште 45 мин. или додека не се свари јачменот. Зачинете ја супата со бел бибер и мајчина душица, додајте ја и коцката за супа. Досолете по желба.

Истолчете го лукот со путерот и магдоносот и додајте го на крај во врелата чорба.

За мене ова е најубавата супа кога ке дојдат студените денови....

Кога немам јачмен јас ставам еднакво количество булгур и исто е убава...