Шкотска телешка супа
Состојки
- 400 гр телешко месо со коска
- 1 ловоров лист
- 1 лажичка сол
- 1 главица кромид
- 2 моркови
- 1 страк праз
- 1 мал корен целер
- 1 мал корен пашканат
- 1/2 шоља јачмен
- по вкус бел бибер
- 1/2 лажичка мајчина душица
- 1 коцка за телешка супа
- 1 - 2 чешнина лук
- 1 рака магдонос
- 1 лажица путер
Подготовка
Месото и ловоровиот лист ставете ги во ладна посолена вода и варете 1 до 11/2 час додека месото не е сосема меко и не се одвои од коската.
Извадете го месото од супата и кога ке подолади исечете го на траки.
На траки исечете ги морковот, целерот, пашканатот и празот, а кромидот на ребра. Додајте ги во супата заедно со јачменот и исеченото месо, па варете го уште 45 мин. или додека не се свари јачменот. Зачинете ја супата со бел бибер и мајчина душица, додајте ја и коцката за супа. Досолете по желба.
Истолчете го лукот со путерот и магдоносот и додајте го на крај во врелата чорба.
За мене ова е најубавата супа кога ке дојдат студените денови....
Кога немам јачмен јас ставам еднакво количество булгур и исто е убава...