Хумус со печени црвени пиперки и таан
Леблебијата од вечерта натопете ја во поголемо количество студена вода. Другиот ден истријте ја да испадни лушпата па ставете ја да се вари во ладна вода. Кога ќе зоврие, првата вода истурете ја, па во друга врела вода варете додека зрната сосема не омекнат. Процедете ги зрната, а дел од водата зачувајте ја. Отстранете ако има уште некоја лушпа.
Пиперките испечете ги, излупете ги и исчистете ги од семките.
Во блендер ставете ја сварената леблебија, крупно исечените пиперки, протиснатиот лук, таанот, маслото, 1 - 2 лажици вода која ја зачувавте, сокот од лимон, сол и сите зачини, па блендирајте додека не добиете мазна паста.
Додајте го сецканиот магдонос, промешајте, дотерајте го вкусот додавајки уште малку сок од лимон, сол или бибер. Ако е прегусто, додајте уште малку вода од варењето.
Оставете во затворена кутија во фрижидер барем еден час, вкусот впечатливо се подобрува со стоење.
Послужете во чинивчина, така што ке направите вдлабнатина во средината на хумусот, сипете малку масло и посипете со црвен пипер.
На страна ставете пита леб исечен на парчина или разновиден зеленчук исечен на стапчина. Може да е предјаденје или мезе за гости, ама и лесна вечера.
Лиценца: Сите права се задржани
Nekoi velat "leblebija" za przen (pecen) naut....
Ova so tortilite kolku ubavo..... :D
Jas sum od tie za koi naut i leblebija e isto..... Ama se pravi so taa vrsta golema sto e i sirova, termicki neobrabotena sto se prodava.
Ti Beti mozi i da go bendisas, piperki ne se na "crna lista".....
Vanessa, bez piperki sigurno e vo Arapskata kujna, e sega so piperkata kade ke upadne, ne znam :))) Vo internacionalni recepti, pretpostavuvam. E, dali doma ke bendisaat e drugo prasanje. Kaj mene doma sakaat se da probaat :)
I vaka izgleda mnogu ubavo, veruvam i vkusno deka bilo. Ti blagodaram za doverbata :)