Торта Шери Ванила
Прилагоден рецепт од Капри колачот + Шери колачот од Хати = на мојата роденденска торта која воедно е и 300-от рецепт. Многу лесна за припрема иако гледано текстуално не изгледа така.
КОРА
- Со миксер изматете ги јајцата додавајки притоа шеќерот. Во добиената смеса додадете водата, брашното во кое веќе сте измешале пецивото, по што ќе ги додадете измешаните лешници со какаото и циметот. Излијте во модла бр.24, печете на 200 степени околу 10 минути. Извадете од рерната и оставете да се лади додека го спремате филот од вишните.
ФИЛ ОД ВИШНИ
- Водата со медот или шеќерот ставете да зоврие.
- Вишните изблендирајте ги да добиете кашеста смеса
- Во малку ладна вода растворете го пуднигот во хомогена смеса без грутчиња.
- Тенџерето со водата која врие за кратко тргнете од огнот, намалете ја температурата на ринглата, во тенок млаз истурете го растворениот пудинг - измешајте и вратете повторно на огнот, варете околу 5 мин. на тивок оган. Треба да добиете леплива смеса. Тргнете од огнот и додадете ги изблендираните вишни - енергично измешајте. Веднаш со овој фил премачкајте ја кората. Оставете да се лади, продолжувате со припремата на Ванила кремот.
ВАНИЛ КРЕМ
- Од млекото издвојте околу 150 мл. млеко во кое ќе го растворите пудингот.
- Останатото млеко ставете во тенџере, додајте ја бурбон ванила шекерот, медот или шекер (зависи со што сте избрале да го спремите), ставете да зоврие. Варете околу 5 мин. на тивко за цело време мешајки го со лажица. Кога е сварен додадете во него киселата павлака и со миксерот целото тоа уработувајте го да се измешат, додадете аромата на ванилата и 10 гр. спремен желатинот спрема упатството. Веднаш налијте врз филот од малини, оставете да се целото тоа олади и зацврсти. Откако веќе е се спремано, глазирајте спрема рецептот од Огледало глазурата спремете и полијте спрема упатството, треба да е доволно оладена за да може да се налива. Нека се вцврсти.
ПРЕСЛИКАЧ
Стопете ја чоколадата, да не е топла- но ниту оладена, налијте на траката која сте ја оформиле според ваша желба, сочекајте да олади, но доволно да можете да ја подигнете и залепите околу тортата, оставете да се скроз зацврсти-одлепете. Можете да кроите како ви е желба и да налевате стопена чоколада, тоа си зависи од самите вас.
Забелешка
- Откако ја испеков кората ја ставив на чинијата во која ќе стои, нго поставив обрачот (прстен), ја поставив кората внатре и потоа редоследно ги налевав филот, кремот и глазурата. Откако целото тоа се зацврсти, го одкопчав прстенот и го поставив пресликувачот.
- Пресликачот веке спремен, доволно зацврстен, но и да дозвли да го замотам околу тортата ја оставив да одстои така преку ноќ, наредниот ден ја одлепив траката и тортата веќе готова.
Лиценца: Сите права се задржани
ова е навистина јубилеј за славење, 300 објавени рецепти - од најразличен тип и разни кујни! Од срце ти честитаме! Задоволство ни е што си дел од оваа страница.
Како благодарност ти подаруваме Делимано Темпо Престо Експрес Лонец http://links.delimano.com/c/1585086 Честитки!
Тимот на МоиРецепти
Те чекаме сега со 500-тиот, па 1000-тиот ....... рецепт
Благодарам на честитките, благодарам на сите досега добиени награди како за јубилејни, така и за и месечните рецепти.
1. Што се однесува до пресликувачот... побарајте во АГРОМА или кај дистрибутерот Валентина Бојковик,
2. За пресликувачот:искроената трака по ваша желба како сакате да изгледа вашата торта- поставете ја на хартија за печње и мора да ви биде свртена со чоколадната слика нагоре... над неа се нанесува млака чоколадата во малку подебел слој, да биде доволно оладена да може да ја подигнете и залепите околу тортата.. несмее да биде скроз оладена и цврста чоколата бидејки нема да можете да ја поставите траката. Откако ке ја поставите околу тортата - сосема нежно со рацете налегнете ја да се подобро залепи за зидовите на тортата,.. оставете ја до наредниот ден кога сосема лесно ке ја одлепите чподлогата на која е нацртана шарата од чоколада.
Lile CESTITKI veke napisav ,sreken rodenden ti posakav sega uste dobro zdravje i ubava druzba i ponatamu tuka so site nas.Ova e mojot prv obid za coko ograda i super ispadna a i mnogu ednostavno e:)
аман љиљо!!
ќе ме побудалеш со убавиниве и ќе ми набиеш комплекси со рецептиве :) :) :) :)
мислев да ти честитам 300отка, ама се премислив и само сакам да прашам:
- а што? САМО 300. ајде, ајде, вади џокерите од ракав и шибај барем до 500 :) :) :) :)