Торта за душа
Оваа торта ја нареков торта за душа, бидејќи си ја правев за мојот роденден, значи по мој вкус.
Едноставно се топи во устата.
Прво од 2 белки, 2 лажици шеќер, 1 лажица брашно и 2 лажици мелен лешник се прави 1 тесто.
На ист начин се прават уште 2 теста.
Се печат во бр 24.
Се матат 6 жолчките со 4 лажици шеќер над пареа до згуснување.
Се лади, па се додава 100 гр изматен путер.
Во мала касерола се ставаат млекото и шеќерот да провријааат 5 минути, па се додаваат оревите.
Ова кога ќе се излади се додава на претходната смеса.
Убаво сето се соединува и добиениот фил се дели на половина.
Во едниот дел се става растопеното чоколадо и крупно сецкан лешник.
Сега се мати слатката павлака( 200 мл)
Се филува кора, жолт фил, црн фил, слатка павлак,кора, жолт фил, црн фил, слатка павлака, кора......
Цела торта се покрива со остатокот од слатката павлака
Се чува во фрижидер 3-4 часа.
Лиценца: Сите права се задржани
tortata e prekrasna
Tortata tokmu kako za svoja dusa-prekrasna!
EEEE mozebi fali toa postepeno pisuvanje, ama mislejki deka redosledot e toj taka sum napisala
znaci segogas za testa se matat prvo jajcata ili belkite so secer, pa postepeno se dodavaat ostanatite produkti i sekogas testoto se mesa so lazica odozdola nagore, bidejki ako se mesa so mikser moze da se sluci testoto da spadne.
Sekogas belki se pecat na poniska temperatura okolu 160-170 , testa so celi jajca na 180 s.
Izbegavam da pisuvam vremetraeenje na pecenje od pricina sto sekoja relna razlicno peci.
Jas doma koristam 2 sporeti i dvata razlicno pecat
Okoto samo kazuva na koe kolku mu treba pecenje.
se nadevam deka me svati i uste ti blagodaram sto ja napravi mojava torta.
тортава од срце и со душа, ептен :)
nmazdravje da vi e