Сок од ајдучка трева (Домашен Швепс)
Со рецептот за овој сок се сретнав пред малку повеќе од година дена.
Тоа беше љубов на прва голтка, која се уште трае. Се надевам дека оваа љубов набрзо ќе ја пренесам и на вас.
Вкусот на сокот толку многу потсетува на швепс, што морав да го допишам и неговото дополнително име.
Подготовката е сосема едноставна и не бара многу време, простор и труд.
Во голем сад ставете ја водата, потоа во неа додадете ги шеќерот, лимонтусот, цветовите од ајдучката трева и лимоните исецкани на помали парчиња. Промешајте кратко, затворете го садот и оставете го на собна температура да одстои 24 часа.Толку!
Наредниот ден, со раце, најсилно што можете ќе ги истискате лимоните и цветовите, за да им ги исцедите соковите. Сувата материја што ви останува, фрлете ја. Сокот потоа процедете го,директно во стаклени или пластични шишиња со помош на инка во која ќе ставите цедалка или пак парче газа.
Сега следи клучниот момент на продолжување на ферментацијата.
Откако сте го собрале сокот, тапите затворете ги сосема малку, колку да не паѓаат. Ова е многу важно, бидејќи сокот доаѓа во допир со воздухот и на тој начин неговото „зреење“ продолжува, па постанува се повеќе и повеќе газиран.
Шишињата може да ги оставите вака ден, два, три....па потоа да ги затворите убаво и да ги префрлите во фрижидер.
Сокот иако нема голема количина на шеќер, има сладок вкус и малку нагорчнува.
Послужете го ладен од фрижидер или пак дотурете му коцки лед ако се уште го чувате надвор на топло.
ЗАБЕЛЕШКА
- Како што напишав погоре, може да употребите или бела или жолта ајдучка трева. Истата може да ја наберете свежа, но доколку немате може да го приготвите сокот и со сушена. Ние ја купуваме од пазар.
- Наместо само цветовите, може да се употреби целото растение, се разбира, без коренот.
- Дополнителната ферментација секако не треба да ве спречува да почнете со пиење. Веднаш штом го процедите сокот може и да го пробате. На пример кај нас дома за да преживее сокот со дополнителна ферментација, треба да направам 3 дози, бидејќи не ни се чека, најискрено.
- Ферментацијата, доколку е потопло времето се одвива и побрзо. Зимно време или кога е поладно потребни се повеќе денови за да се достигне подобра газираност.
- Знам дека некои домаќинки го одбегнуваат лимонтусот, но јас не сум го изоставила досега од оригиналниот рецепт, така што по однос на тоа не можам да ви дадам некој дополнителен совет. Ако не сакате едноставно пробајте што ќе добиете и онака рекламата вели „Само за искусни“
Се надевам ќе го прифатите предизвикот и ќе се почастите!
Шшшшшшш.....................
Лиценца: Сите права се задржани
По однос на ферментирањето...почнувам да мислам дека сопчето кај што ги чувам шишињата ми е претопло,па затоа и побрзо скиснува.
Ljubica ova e eden od lekovitite caevi ili sokovi i zatoa go staviv i linkov za bilkava.Sokot e super a za limontusot mislam deka toj se koristi kako konzervans.Vo moite ladni caevi i jas redovno go koristam i podpomaga odnosno go prodolzuva rokot na traenje na sokot.
За лимонтусот,знам дека го ставаат за конзервирање,но кога ќе погледнам за колку кратко време го испиваме,почнувам и јас да се прашувам дали има потреба од него :))
Пробај,па те чекаме со впечатоци!
Колку што знам белата ја сметаат за подобра,но и поретка е за берење.Според тоа претпоставувам дека таа варијанта е и подобрата!
E, vo najgolemiot sad koj go ima vo mojata kujna sobra 3 litri voda, a site ostanati sostojki po receptot. Moram da spomenam i deka sigurno imam limontus vo kujnata, ama prevrtev sekoe kose i ne go najdov, ama zatoa go najdov cimet sekerot koj vcera mi trebase, a nikade go nemase :))) Prikazni :))) Limontus ke dodadam posle, sigurno nisto nema da promeni, a naknadno ke ja razredam sodrzinata na mojot "koncentrat"... Moze i taka, ne?
Eve
Za vkusot otposle ke diskutirame :)
П.С.Мислам дека е редно време да си набавиш поголеми садови за во кујна....еве на пример за соков ти треба само една кофа пластична...:))
Za moj vkus malku blago, ama ne sum jas mnogu merodavna za toa :))) Vkusot izuzetno prijaten i osvezitelen. Svekor mi mnogu go bendisa i skoro cel toj si go ispi :)) E, duri i posle stoenje na sobna temperatura 2 dena, mojot sok ne fermentira.... Mislam nekolku meurcina ne gi racunam za fermentacija. Posle vo frizider go prefrliv. Mozebi toa se dolzi na temperaturata kaj mene koja denovive maz mi 24/7 ja odrzuva pod 20 C pa ziveeme kako pingvini :)))
Fala ti Ljubica za ovoj recept :)
Под 20 степени :) тешко,си сака вака горештини....јас го чувам во еден преграден дел од терасата што е како вршник кога ќе препече,па се газира,не толку интензивно за само 2 дена,но сепак се чувствува.
Маж ми сега почна да ги меша кефирната вода и соков,па нешто измеѓу добиваме со многу интересен вкус :)
Поздрав на свекор ти,блазе му со ваква снаа :) и фала на пробата!
Sokot prekrasen a ajducka treva kako zaliha za zimskite meseci
Osvezitelen,vkusen,zdrav........
PREKRASEN:)
утре одиме да си собереме тревка за да си имаме залиха за цела година :)