Свекрвин колач
Прво се замесува тесто од брашното, маргаринот, млекото, шеќерот, какаото и пецивото. Тестото се дели на два дела и се печат 2 кори на превртен плех од шпорет или на хартија.
За средната кора се пече пандишпан во истиот плех.
Се печат 15-20мин на 200 степени
Фил
Пудингот се вари во зовриеното млеко со шеќер и одкако ќе се олади се додава кон изматениот маргарин со шеќерот во прав. На крај се додава и сокот од лимон и убаво се мати.
Се реди
Прво се става една од корите со какао, па се премачкува со фил, над неа се става жолтиот пандишпан и пак се филува. На крај се става и втората кора со какао и се премачкува со тенок слој од филот, а над него следи чоко глазурата.
Овој колач е многу издашен колач, а рецептот е стар и верувам дека на многу од вас им е познат, но поради неговиот квалитет нека биде забележан тука на МоиРецепти. Погоден е за слави и поголеми веселби затоа што може подолго да стои и најубав е ден два после подготовката.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
Inaku navistina treba da gi socuvame vakvite stari recepti, - pozdrav!
fala tanja981 pozz:)
Svetle fala i na tebe:)
posle se pravi pandispan od 5jajca,5l seker,5l brasno i pecivoto i toa e zoltata kora vo sredinata.
Ako nesto ne e jasno slobodno prasaj pozz:)
kolku e golem finzalo za mleko 200 ml ali pojke znam kaj vas tamu pobaska e merenjeto
i pudingo imam mali tuka paketcina a i golemi ti sto go imas za ova recepta po kolku grami ti je?
jas si prasvam koga ne mi je jasno samo da ne mi se nalutite ... hehehhe...fala sega .. gi odelif sit rabotite i se razbira .. ne znaef sto e to pandispan .. i ne znaef sto raboti odat vnatre deka ne je podeleno ... falati mnogu i pozdrav
se nadsevam deka pomognav a prasanja moze uste da postavis pa receptite ne gi pisuvame za nas tuku i nekoj ako saka da gi napravi pozz:)
A kolku za svekrvite ubavo e da go iskoristime nivnoto umeenje ama ne vo se se razbira:)