Свекрвин колач
Состојки
- Прва и трета кора заедно
- 600гр брашно
- 200гр маргарин
- 2 филџани млеко
- 350гр шеќер
- 1 пециво
- 2 големи лажици какао
- Средна кора
- 5 јајца
- 5 големи лажици шеќер
- 5 големи лажици брашно
- 1 пециво
- Фил
- 1 литар млеко
- 3 кесички (120-150гр) пудинг од ванила
- 14 големи лажици шеќер
- 250гр маргарин
- 200гр шеќер во прав
- сок од еден лимон
- Глазура
- 150гр чоколадо за готвење
- 5 големи лажици зејтин
Подготовка
Прво се замесува тесто од брашното, маргаринот, млекото, шеќерот, какаото и пецивото. Тестото се дели на два дела и се печат 2 кори на превртен плех од шпорет или на хартија.
За средната кора се пече пандишпан во истиот плех.
Се печат 15-20мин на 200 степени
Фил
Пудингот се вари во зовриеното млеко со шеќер и одкако ќе се олади се додава кон изматениот маргарин со шеќерот во прав. На крај се додава и сокот од лимон и убаво се мати.
Се реди
Прво се става една од корите со какао, па се премачкува со фил, над неа се става жолтиот пандишпан и пак се филува. На крај се става и втората кора со какао и се премачкува со тенок слој од филот, а над него следи чоко глазурата.
Овој колач е многу издашен колач, а рецептот е стар и верувам дека на многу од вас им е познат, но поради неговиот квалитет нека биде забележан тука на МоиРецепти. Погоден е за слави и поголеми веселби затоа што може подолго да стои и најубав е ден два после подготовката.