Ружа лепче
Не е нешто посебен рецептов, состојки кои секогаш ги имаме на располагање, но ете чисто како идеја плус кога подготвуваме домашен леб.
1. Брашното, солта и шеќерот ставете ги во еден подлабок сад. Квасецот растворете го млакото млеко, ставете кај брашното и замесете меко нелепливо тесто (месете околу 10тина мин.) Потоа оставете го на страна покриено за да стасува, барем 1час односно додека не се дуплира.
2. Кога тесто е стасано префрлете го на работната маса и само малку премесето го. Потоа со сукало развлечето потенка кора, премачкајте со омекнат маргарин, па свиткајте како ролат. Сечете парчиња по желба и наредете ги во округли калап. Оставете околу 30тина мин да стаса па ставете да се пече во загреана рерна.
Парчињата се од околу 4см, а печев во калапче од 16см ... сакав да добијам повисока форма.
Добар апетит =)
Лиценца: Сите права се задржани
Туку сега си гледам дека имам грешка, па да замолам од МоиРецепти да корегираат. Лепчето е посно, така да наместо млеко треба да стои 100мл. млака вода (неколку работи месев па ете млеково ми залутало тука по грешка :)))
Инаку Анеси, точна е количината .. количината на брашно е мала (претпоставувам дека те бунат оние 200мл.) Чашката со која мерев собира 200мл. течност ... отприлика би дошло околу 200 - 230гр. +/- брашно. Е сега во зависност и од самото брашно може малку да варира количината на течност, при самото замесување ќе се осети.
Ako e taka, ostanuva da ja napravam za da vidam kako ke izleze. Pozdrav