17
апр
2013
Велигденски колач со моркови
Кремасто изматете ги жолчките и шеќерот. Во посебен сад изматете ги белките во цврст снег. Брашното, пецивото, бадемите и солта додадете ги во смесата од жолчки. Во оваа смеса внимателно додадете ги изматените белки. На крај се ставаат и ренданите моркови.
Се пече во подмачкано и побрашнето тавче бр.26 на 180°Ц околу 50 мин. во зависност од рерната.
Прелив
Чоколадото и маргаринот стопете ги на пареа.
Со ова се прелива изладениот колач и се украсува со морковчиња од марципан.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
За да биде колачот претставен целосно, потребно е да се постави и фотографија од пресекот на колачот.
Испрати ни ја на нашата мејл адреса или во порака на ФБ.
Поздрав
Inaku kolacot e mnogu vkusen a voopsto ne e tezok za pravenje :)
се чудев троа кога видов дека нема течност во рецептот, мислев ќе биде барут сув или во најмала рака ќе можев да повредам некого со него, ама супер меко си испадна :) :) :) :)
дали вака треба да личи на пресек? :)
го прелеав со домашниот чоколаден сируп од алексовска, ме мрзеше да топам посебно чоколадо :) :) :) :)