Торта руска салата
Белките се матат во цврст снег, жолчките се матат со шеќерот, а потоа им се додаваат оревите, брашното измешано со пецивото и на крај полека со лажица се додаваа снегот од белки. Целата смеса лесно се промешува со лажица и се пече на 180 степени околу 25 минути.
Одкако ќе се испече тортата се сече на три дела по висина .
Фил
Се вари крем од млекото, жолчките и брашното додека се згусне. На крај им се додава и ванилата и се остава да се олади.
Маргаринот се мати со шеќерот во прав додека стане кремаст.
Се соединуваат кремот и маргаринот и убаво се мати додека се добие убав мазен крем. Кон кремот се додава сецканото суво овошје и со лажица се промешува.
Секоја кора се попрскува со шербет, а потоа со фил. Декорацијата по своја замисла.
Ова е една од најстарите торти во мојата тетратка и одамна ја немав правено. Сликите се од роденденски торти затоа го нема пресекот, но ќе поставам слика автентична на името.
Округлата торта е од оваа доза, а таа во плехот од дозаипол.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
А ова нешто сосема друго. Со вакви намирници мора да е многу вкусна :)))
Оваа торта ја имам запишана во мојот бележник уште од раните чекори кога почнав да се интересирам за кулинарството. Ја препишав од мајка ми. И баш последно време листајќи, често ми излегуваше пред очи. хехе... си велев е што има „руско“ во неа? Сигурна сум дека е слична, не ми е при рака сега :) затоа мене овој пат не успеа да ме прелажиш, ја познав дека е блага верзија, иако до сега морам да признам само седи запишана толку години и се уште ја немам направено :) Сепак на насловната секој би се помислил-добра ти е фората ;) и одлична тортата!
Veke kazav rec e star no dobar e.Jas receptite od mojata majka site sum gi isprobala pa napravi i ti zosto majkino si e majkino:)