Торта од кокос
Загрејте ја рерната на 175 Ц.
На дното на два округли калапи со пречник 22 цм ставете хартија за печење.
Во еден средно голем сад просејте го брашното со солта и прашокот за пециво.
Во голем сад за метење изматете го пенесто путерот со шеќерот и ванилата. Едно по едно додајте ги јајцата, матејки добро меѓу секое додавање.
Додајте 1/3 од брашното, добро измешајте, 1/2 од кокосовото млеко, повторно измешајте, па додајте го преостанатато брашно во два наврати помеѓу кои ќе додадете уште половина кокосово млеко. Додајте ја и киселата павлака и измешајте да се соедини.
Во голем сад со најголема брзина изматете ги белките, неколку минути да се добие средно цврста пена. Ако ги прематите, тешко ќе ги соедините со останатите состојки. Додајте во тестото 1/3 од изматените белки, измешајте малку да се отпушти, па внимателно вмешајте го преостанатиот снег од белки, внимавајќи да не го изгуби волуменот.
Поделете го тестото помеѓу двата калапи, израмнете ја горната површина и печете 25 - 30 мин. Проверете со чепкалка. Оставете сосема да се оладат во калапите на жица.
За кремот од кокос на средно силен оган во тенџерче загревајте ги кокосовото млеко со двата вида шеќер и малку сол.
Во еден мал сад измешајте ги жолчките со густинот и малку ладно кокосово млеко кое е одземено од наведената количина. Кога млекото ќе дојди скоро до вриење, дел сипете врз жолчките, непрестано мешајќи со жица. Вратете ја содржината назад во тенџерчето, па на средно силен оган варете околу 3 мин. додека не се згусти. Додајте го путерот и измешајте да се соедини. Додајте го кокосот, измешајте, пресипете во друг сад и оставете да се олади покриено со проѕирна фолија залепена за горната површина на кремот. Нека се лади во фрижидер околу 1 час.
Слатката павлака изматете ја во цврста пена, додајте 1/3 во кокос кремот, размешајте да се отпушти смесата, па внимателно мешајќи додајте ја преостанатата изматена павлака за да добиете лесна крема.
Двете теста пресечете ги на половина, па филувајте измеѓу со кремот.
За снегот од белки ставете ги во поголем сад за матење белките, шеќерот и солта, па разматете со жица да стане пенливо. Ставете го садот над друг сад во кој врие вода и на пареа мешајте додека целиот шеќер не се растопи да не чувствувате зрнца од прстите, околу 5 минути.
Тргнете го садот од пареата и матете со миксер со најголема брзина додека не се олади смесата и не стане густа и сјајна пена, околу 10 минути.
Премачкајте ја тортата со дебел слој снег од белка, оставајќи околу 1 шоља за украсување.
Откако сте ја украсиле тортата, ако сакате, снегот изгорете го со бренер за колачи за да изгледа поефектно.
Лиценца: Сите права се задржани
Vo kremot pretpostavuvam odat site 6 zolcki koi ostanuvaat od testoto, ispusteni se gore vo receptot ama ke popravat Moi recepti. Kokos i jas mnogu sakam pa da si prasam so vreme :))....Koga bi ja pravela vo kalap od 26cm. sigurno ke treba dupla doza od sve, ili?
Vkusot na kokos e diskreten, ne mnogu napaden, a tortata e navistina mnogu vkusna. Dekoracijata ja pravi posebna.... Ako nemate brener, so kibritce moze da se podzapalat kraevite na snegot od belki, vnimatelno, zosto gorat kako prskalici, pa da se podduvnuva koga treba :))) Albetina, za 26 kalap, 1,5 doza mislam e dovolno. Po moeto iskustvo, pola od 26 odgovara za torta od 16-18 cm vo precnik.
Ne znam kaj otidoa zockite, ama 3 odat vo filot, iako ne e gresno i site da se upotrebat.... Dosta zocki ostanuvaat so ovaa torta, sekogas krem karamel moze da napravite, ili pak visok belki ako imate, da gi upotrebite ovde.
Vo rerna mislam ova deka ne moze, ama sto ti trgna pogresno so brener Lile?
Sekogas kaj tvoite recepti prvo se zadrzuvam na slikata a potoa tekstot moram vnimatelno da go procitam,tolku precizni merki i sekogas nekoja nova sostojka.Sekoja cest!
Tortata sama po sebe e mnogu ubava, ama ukrasot ja pravi impresivna, zatoa iskoristete go kako ideja na nekoe drugo mesto, ako sakate :)
Ми се допаѓа и составот многу ... честитки и за РД :)
фоткава е како некоја уметничка слика од музеј од некој век или некој луј со тинејџерска бројка во името :) :) :) :)
Тортава ми личи на некоја магија. :D Прекрасна во секој случај.