Тикварник
Тикварникот од секогаш бил едно од нашите омилени посластици. Уште како мала поимот тиква го гледав во тикварник, а сега и синот ми е достојна замена...штом види дома тиква, се знае, мора од неа да се прави тикварник.
Тиквата може да биди и печена и варена, но поради сочноста јас ја преферирам да е варена. Така полесно се чисти, а и нема да останат конци во составот. Варете ја на средна температура во малку вода со покриен капак, да се динста. Така нема да се распаѓа во тенџерето, а од пареата секаде убаво ќе се свари.
Додека е уште топла ставете ја во тепсијата во која ќе печите и кашесто испасирајте ја, да нема грутчиња. Тука мерката е од прилика за бр.28.
Скршете ги јајцата и убаво измешајте, па додадете го шеќерот, ванилата, маслото и млекото и пак добро измешајте.
Кај мене се погодија точно овие мерки, иако составот количински овде можи да варира. Пред се, количината шеќер зависи до самиот вкус, но и од блажината на тиквата. Млекото исто така зависи од тоа колку е сува (посна) тиквата. Воглавно содржината во тепсијата треба да биди густа одприлика како онаа за кекс (паднишпан) за да на крај добиете сочно испечен тикварник.
Печете на 180 степени 20-30 мин. Горниот слој треба да отемни.
Уживајте!
Лиценца: Сите права се задржани
Ајде Лиле, па нели почнува сезона на тиква :) Се надевам дека слатко си постирала, баш ми се допаѓа слаткото од тиква.
Вања, комшиите мои не јадат ни под разно јајца и го прават без нив, ама испаѓа малку посув и потиквест да речам, иако пак вкусен. Јас често им носам од правените работи по некое парче. Чудна работа... ако не знаат дека со јајца сум го направила ќе го изедат, ако не не сакаат ни да пробаат :)))
Ете и Тањушка не пробала :) Пробај го иако не си по тиквите, можи и ќе ти се допадни, па и ти како мене тивата во тикварник ќе ја гледаш само хаха
Супер Нате, штом имаш веќе тикви „на лагер“ искористи еден дел и за ова, скоро сум сигурна дека сите ќе бидите задоволни ;)
има уште тиква, ќе биде наскоро пак и ќе сликам ;)
и на младунче му дадов да јаде. зеваше ко чавче за уште :) :) :) :)
Ne e mnogu tradicionalno, ama dodadov i malku zacinska mesavina za pita od tikva, bese odlicno. Fala ti :)
Фала ти за убавата сликичка, како и секогаш перфектно направено, средено и сликано од тебе :)
A vakvi soljici za vo rerna vo prvata prilika ke ti donesam :)
Фала ти за убавата сликичка, како и секогаш перфектно направено, средено и сликано од тебе :)
Вака попечен е поубав :)))