Сочен велигденски куглоф
Ова е куглоф кој традиционално редовно се наоѓа на нашата велигденска трпеза.
Подготовка
1. Јајцата ги матиме заедно се шеќерот во нив ги додаваме стопениот путер, млекото,прашакот за пециво и брашното. Од оваа смеса смеса оделуваме една третина.
2. Во поголемата смеса ја додаваме топена црна чоколада, румот, ситно сецканото суво гројзе и какаото смесата убаво ја мешаме со шпатула.
3. Во третината преостаната смеса додаваме кокос, густин и сечкана бела чоколада.
4. Во куглофот ја сипуваме прво црната смеса, а потоа со шприц ја сипуваме белата смеса па повторно црната смеса.
5. Куглофот го печеме 30мин на 180степени проверете со чепкалка дали внатрешноста е печена доколку не е слободно вратете да се допече.
6. Топиме чоколада заедно со путер и го поливаме целиот куглоф.
Забелешка
Доколку саката во црната смеса може да се додаде и мелен печен лешник јас секогаш го избегнувам затоа што има премногу други квалитетни состојки.
Добар апетит!!!
Лиценца: Сите права се задржани