Испечати

Сочен велигденски куглоф

Сочен велигденски куглоф

Состојки

  • 4 јајца
  • 100гр шеќер
  • 4 лажици млеко
  • 125гр путер
  • 125гр брашно
  • 1 прашак за пециво
  • 3 лажички какао
  • 50гр бела чоколада
  • 100гр црна чоколада
  • 50гр кокос
  • 2 лажици густин
  • 50гр суво гројзе
  • 1лажица рум
  • прелив
  • 100гр чоколада
  • 50гр путер

Подготовка

Ова е куглоф кој традиционално редовно се наоѓа на нашата велигденска трпеза.
Подготовка
1. Јајцата ги матиме заедно се шеќерот во нив ги додаваме стопениот путер, млекото,прашакот за пециво и брашното. Од оваа смеса смеса оделуваме една третина.
2. Во поголемата смеса ја додаваме топена црна чоколада, румот, ситно сецканото суво гројзе и какаото смесата убаво ја мешаме со шпатула.
3. Во третината преостаната смеса додаваме кокос, густин и сечкана бела чоколада.
4. Во куглофот ја сипуваме прво црната смеса, а потоа со шприц ја сипуваме белата смеса па повторно црната смеса.
5. Куглофот го печеме 30мин на 180степени проверете со чепкалка дали внатрешноста е печена доколку не е слободно вратете да се допече.
6. Топиме  чоколада заедно со путер и го поливаме целиот куглоф.
Забелешка
Доколку саката во црната смеса може да се додаде и мелен печен лешник јас секогаш го избегнувам затоа што има премногу други квалитетни состојки.
Добар апетит!!!