Ако сакате просто и едноставно, а вкусно да се насладите, еве едноставен рецепт за такво задоволство.

1. Се двојат жолчките од белките.
2. Белките се матат цврсто, како снег.
3. Жолчките се матат заедно со шеќерите.
4. Потоа постепено во жолчките се додаваат останатите состојки. Брашното треба да ни биде промешано со пецивото, а путерот стопен на оган.
5. На крајот во жолчите се додаваат белките и внимателно се промешуваат, за да смесата остане воздушеста. Мешајте со шпатула, не со миксер.

Уклучете го апаратот за вафли на средна температура, ако има такви мерки на него, ако нема на најјаката. Од оваа доза мене ми излегоа 10 вафли.

За преливот, шеќерот го ставаме заедно со путерот на оган, да се стопи и карамелизира. Потоа му ја додаваме слатката павлака, која треба да ни е стоплена. Ако не е топла, може да се случи многу да прска и да се направат грутки, затоа е пожелно да биде топла. Промешуваме неколку десетици секунди да се поврзат вкусовите и преливот ни е готов.

Дињата ја сечеме на парчиња, ја ставаме врз вафла и ставаме од карамел преливот.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани